Existují dezerty, které přitahují pozornost na první pohled, ale teprve při ochutnání naplno odhalí své kouzlo. Tříbarevný koláč mezi ně rozhodně patří. Není to žádná moderní novinka, spíš poctivý koláč, který jednoduše voní, chutná i vypadá. Přesto má v sobě něco mimořádného. Každá jeho vrstva má odlišnou texturu, jinou chuť i barvu, a právě to z něj dělá koláč, který si člověk nezapamatuje jen chuťově, ale i vizuálně.
Jak napovídá samotný název, tříbarevný koláč se skládá z trojí vrstvy. Každá plní svou specifickou funkci. Konkrétně spodní část je hutná a kakaová, střed tvoří vláčná a krémová tvarohová vrstva a vrchní část je lehký piškotový oblak.
Recept na koláč tří barev – starý dobrý osvědčený koláč nejen s tvarohem
Délka pečení v troubě 40 minut.
Ingredience pro přípravu
1. vrstva, kakaové těsto:
- 300 g polohrubé mouky
- 100 g Hery
- 100 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 4 lžíce studené vody
- 2 lžíce kakaa
- 1/2 prášku do pečiva
2. vrstva, tvarohová vrstva:
- 1 kg tvarohu v alobalu
- cukr dle chuti
- citronová kůra
- 4 vejce
3. vrstva, světlé těsto:
- 3 vejce
- 200 g moučkového cukru
- 100 ml oleje
- 5 lžic vody
- 200 g polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
Postup přípravy třívrstvého koláče z plechu
1. Na vál prosejeme mouku, přidáme k ní kypřící prášek a promícháme.
2. Dále přidáme cukr, kakao, doprostřed si uděláme důlek do kterého vyklepneme vejce, přilijeme vodu a nakrájíme tuk.
3. Všechno zpracujeme dohromady na hladké těsto a hotové vyválíme na velikost velkého plechu s vyšším okrajem.
4. Pomocí válečku na těsto plát přeneseme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech.

Dvoubarevný koláč s tvarohem a jablky: Čtyřvrstvá chuťová radost

Více vrstev, více chutí, více chuťové rozkoše: Vrstvené řezy s kakaovým základem, tvarohovým krémem a piškotovým korpusem
5. Tvaroh s cukrem a žloutky ušleháme a pak vmícháme sníh z bílků.
6. Náplň naneseme na těsto a rovnoměrně rozetřeme.
7. Vejce s cukrem ušleháme a přidáváme po trochách vodu s olejem a mouku smíchanou s kypřícím práškem.
8. Hotové těsto nalijeme na náplň a plech vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme asi 40 minut.
TIP: Do tvarohu můžeme podle chuti přidat rozinky nebo nakrájené meruňky.
Závěr
Jak vidíte, z několika surovin upečete nádherný a chuťově atraktivní dezert. Můžete si ho samozřejmě upravovat dle svých chutí a preferencí. Vše je jen o vaší fantazii.

Dort Smetaník s krémovou polevou ze zakysané smetany a drobenkou z korpusového těsta
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI