Tvarohové řezy s ovocem jsou ideálním dezertem pro letní sezonu, kdy máme velký výběr čerstvého ovoce, můžeme jej ale stejně dobrý připravit v zimě za použití mraženého ovoce, které bývá v dnešní době velice kvalitní. Je to vynikající dezert, který spojuje jemnou chuť tvarohu s křehkým těstem a šťavnatým ovocem. Hodí se jako malé občerstvení ke kávě či čaji i jako sladká tečka za nedělním obědem, či pohoštění pro návštěvu.
Recept na Tvarohové řezy s ovocem
Ingredience na přípravu
Těsto
- 2 vejce
- 100 cukru krystal
- 250 ml slunečnicového oleje
- 300 ml mléka
- 350 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
Náplň
- 500 g polotučného tvarohu
- 200 ml mléka
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 vejce
- 4 PL cukru krystal
- 1 balíček vanilkového pudinku (47 g)
- 4 PL mléka a 3 KL kakaa holandského typu na obarvení těsta
- 300 nakrájených kompotovaných broskví (ovoce dle možnosti a chuti)
Postup
1. Ručně vymícháme vejce s cukrem, přilijeme olej a mléko. Dobře promícháme.
2. Přes sítko přidáme ostatní sypké ingredience a šlehačem vyšleháme hladké těsto.
3. Odlijeme 300 g těsta do jiné misky na obarvení a odložíme stranou.
4. Zbytek těsta nalijeme na plech vystlaný pečícím papírem.
5. Šlehačem vyšleháme tvaroh s mlékem, cukrem, vanilkou a vejci na středním stupni 2 minuty. Poté přidáme pudinkový prášek a ručně zamícháme.
6. Tvarohovou náplň vylijeme na připravené těsto.
7. Obarvíme si 300 g odloženého těsta mlékem a tmavým kakaem a ručně zamícháme.
8. Obarvené těsto lijeme na tvarohovou náplň nerovnoměrně, čím se nám vytvoří jakási mřížka.
9. Nakonec na vrch řezů poklademe nerovnoměrně menší kousky ovoce.
10. Pečeme v troubě při 180 stupních asi 35 minut.
Tipy k podávání
V tomto dezertu můžeme použít jakékoliv ovoce, které máme rádi. Výborně se hodí například maliny, borůvky, jahody, meruňky, broskve nebo švestky. V případě, že používáme mražené ovoce, doporučuje se ho předem rozmrazit a případně lehce osušit, aby příliš nerozmáčelo náplň. Pokud chceme přidat dezertu trochu křupavosti, můžeme ho před pečením posypat klasickou drobenkou z másla, cukru a mouky.