5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Tvarohové řezy s ovocem a želé jsou úžasnou česko-slovenskou specialitou, která je oblíbená pro svou chuť a hlavně velmi jednoduchou a rychlou přípravu. Tento recept je ideální pro každého, kdo má rád sladké koláče a chce si vyzkoušet něco nového na kterou existuje mnoho variant a alternativ přípravy. Připravte si tuto lahůdku doma a užijte si křehké těsto, jemnou tvarohovou náplň a svěží ovoce s želé.

Pokud máte rádi sladké recepty a rádi byste se inspirovali novými recepty nebo i inspirovali další kuchaře, připojte se do skupiny na Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně

Tvarohové želé řezy s ovocem můžete dále upravovat a vylepšovat

  • Mandlová mouka: Zkuste nahradit část běžné mouky mandlovou moukou, která dodá těstu jemnou oříškovou chuť a křehkost.
  • Citronová kůra: Přidejte trochu nastrouhané citronové kůry do těsta pro svěží a aromatický nádech.
  • Vanilkový extrakt: Přidejte lžičku vanilkového extraktu do tvarohové náplně, aby byla chuť ještě více zvýrazněná.
  • Med: Zkuste nahradit část moučkového cukru medem pro jemnější a zdravější sladkost.
  • Pomazánkové máslo: Přidejte k farmářskému sýru trochu pomazánkového másla pro extra krémovou konzistenci.
  • Ořechy: Před nanesením želé posypte ovoce jemně nasekanými ořechy, jako jsou vlašské ořechy nebo mandle, pro křupavou texturu a bohatší chuť.
  • Směs ovoce: Namísto jednoho druhu ovoce zkuste kombinaci více druhů (např. jahody, borůvky, maliny a kiwi) pro pestřejší chuť a barevnost.
  • Příprava vitacitové polevy: Místo želé připravte vitacitovou polevu. Nejprve přiveďte vodu k varu a přidejte Tang (nebo vitacit) spolu s vanilkovým cukrem. V malé misce rozmíchejte pudinkový prášek v troše vody, dokud nevznikne hladká směs. Tuto směs postupně vlévejte do vroucí vody s Tangem a neustále míchejte, aby nevznikly hrudky. Vařte, dokud poleva nedosáhne požadované hustoty. Poté rovnoměrně nalijte horkou polevu na buchtu s krémem, aby se vytvořila hladká a lesklá vrstva.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Tvarohové řezy a jejich servírování

Recept na tvarohové řezy s ovocem a želé

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 1 hodina
Čas vaření 1 hodina
Doba odpočinku v lednici 8 hodiny
Celkový čas 10 hodiny
Porcí 12 porcí
Tvarohové řezy jsou sladkou specialitou ze Slovenska, kterou si zamilujete

Potřebné vybavení

  • Plech na pečení

Suroviny

Ingredience na těsto:

  • 200 gramů mouky
  • 2 lžíce prášku do pečiva
  • 80 gramů moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 100 gramů másla

Ingredience na náplň:

  • 1,5 litru šlehačky
  • 500 gramů farmářského sýra (nebo tvarohu)
  • 1 citron (šťáva a kůra)
  • 20 gramů želatiny
  • 20 gramů vanilkového cukru
  • 140 gramů moučkového cukru
  • malinový džem
  • čerstvé nebo konzervované ovoce

Postup 

  • V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, moučkový cukr a žloutek.
    Ingredience na těsto

    Zdroj obrázku: slovakcooking, Příprava těsta na řezy

  • Přidejte 100 gramů změklého másla a zpracujte všechny ingredience do hladkého těsta.
  • Těsto zabalte do fólie a nechte ho odpočívat v lednici alespoň 30 minut, aby se lépe zpracovávalo.
    Příprava těsta

    Zdroj obrázku: slovakcooking, Těsto na tvaroové řezy

  • Mezitím připravte náplň. V míse smíchejte farmářský sýr s vanilkovým cukrem.
  • Přidejte šťávu a nastrouhanou kůru z jednoho citronu.
    Náplň na tvarohové řezy

    Zdroj obrázku: slovakcooking, Krém ze žloutků

  • Želatinu rozpusťte ve 0,5 litru vroucí vody a přidejte ji do sýrové směsi. Dobře promíchejte.
    Příprava krému na řezy

    Zdroj obrázku: slovakcooking, Příprava krému

  • Nakonec přidejte šlehačku a důkladně vše promíchejte, aby byla náplň hladká a krémová.
    Krém na řezy

    Zdroj obrázku: slovakcooking, Příprava lahodného těsta

  • Těsto vyjměte z lednice a rozválejte ho na velikost vašeho pekáče. Pomocí válečku těsto přendejte do pekáče.
    Těsto na plechu

    Zdroj obrázku: slovakcooking, Přendání těsta na plech

  • Pokud chcete těsto předpéct, pečte ho při 190 °C asi 10 minut. Pokud ne, můžete na těsto rovnou nanést náplň.
  • Na těsto (předpečené nebo ne) naneste rovnoměrně náplň a pečte při 190 °C dalších 30 minut, dokud není náplň zlatavá a pevná.
    Lití krému na plech

    Zdroj obrázku: slovakcooking, Nalití krému na plech

  • Po upečení potřete tvarohovou vrstvu malinovým džemem.
  • Na džem položte čerstvé nebo konzervované ovoce podle vašeho výběru. Jahody, ostružiny, meruňky a další ovoce jsou skvělou volbou.
    Hotové želé řezy s ovocem a tvarohem

    Zdroj obrázku: slovakcooking, Tvarohové řezy s želé

  • Připravte želé podle návodu na obalu, rozpusťte želatinu ve vroucí vodě nebo ovocné šťávě. Nalijte želé na ovoce tak, aby bylo rovnoměrně pokryté.
  • Dejte řezy do lednice a nechte je přes noc ztuhnout.
    Hotové řezy

    Zdroj obrázku: slovakcooking, Tvarohové řezy na talíři

Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 90 Kč
Chod: Sladké
Kuchyně: Slovenská
Klíčové slovo: Ovoce, řezy na plech, tvaroh, Tvarohové řezy, vitacitové řezy, želatina, želé, želé řezy


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest