Což takhle si připravit domácí slané pečivo v podobě taštiček plněných fetou? Jsou výborné a hlavně se při jejich přípravě naučíme připravovat domácí listové těsto. Feta je tradiční řecký sýr s chráněným označením původu (CHOP). Vyrábí se z ovčího mléka nebo ze směsi ovčího a kozího mléka (minimálně 70 % ovčího). V typickém slaném nálevu zraje minimálně dva měsíce, což mu dodává nejen charakteristickou slanou chuť, ale i drobivou strukturu. Historie tohoto sýra je „vousatá“: sahá až do starověkého Řecka; zmínky o sýru podobném fetě jsou zaznamenány již v Homérově eposu Odysseia. Název feta (pocházející z italštiny) znamená „plátek“.

Feta: pramen zdraví

Z hlediska výživového je feta ceněna pro vysoký obsah bílkovin, vápníku, vitaminu B12 a probiotik. Podporuje tedy zdraví kostí, imunitního systému i střevní mikroflóry. Dokonce je díky výrobě z ovčího a kozího mléka často snáze stravitelná pro osoby citlivé na laktózu. Fetu mohou bez obav konzumovat i ti, kdo se snaží o redukci váhy: obsahuje totiž konjugovanou kyselinu linolovou (CLA), která může přispívat ke snížení tělesného tuku a podpoře svalové hmoty.  

Ingredience na těsto:

  • Voda – 300 ml;
  • Vejce – 1 ks;
  • Sůl – 1 lžička;
  • Hladká mouka – 650 g;
  • Máslo (případně margarín) – 150 g;
  • Vaječný žloutek – 1 ks.

 Náplň:

  • Sýr feta – 100 g.
Obrázek k receptu: Lahodná a zdravá svačinka: Taštičky s feta sýrem
Foto: YouTube / Zelihanın Tatlı tuzlu tarifleri, Recept na: Dokonale křupavé taštičky

Postup přípravy slaných taštiček

  • Ve vodě rozkvedlejte vejce.
  • Ke vzniklé směsi přisypte mouku smíchanou se solí.
  • Uhněťte kompaktní, husté těsto (nelekejte se toho, že bude trochu lepit).
  • Vzniklé těsto nechte 10 minut odpočinout.
Obrázek k receptu: Lahodná a zdravá svačinka: Taštičky s feta sýrem
Foto: YouTube/ Zelihanın Tatlı tuzlu tarifleri, Recept na: Dokonale křupavé taštičky
  • Poté jej znovu prohněťte a rozdělte na dvě části.
  • Z obou udělejte bochánky.
  • Každý z nich vyválejte na pomoučené pracovní ploše na plát o výšce přibližně 0,4 cm.
  • První plát pomažte máslem pokojové teploty.
  • Na něj položte druhý plát těsta.
Taštičky s dýňovou náplní

Taštičky z listového těsta plněné dýňovou směsí

  • Trochu zatáhněte za okraje plátů tak, abyste těsto trochu protáhli a vyrovnali.
  • I druhou vrstvu těsta pomažte máslem.
  • Okraje přehněte horizontálně do středu (jako psaníčko), znovu pomažte máslem.
  • Přehněte okraje vertikálně, povrch opět potřete máslem.
  • Takto pokračujte, až těsto získá tvar čtverce o rozměru cca 15×15 cm.
  • Vzniklé listové těsto vložte do sáčku.
  • Nechte jej v lednici odpočívat 1 hodinu.
Obrázek k receptu: Lahodná a zdravá svačinka: Taštičky s feta sýrem
Foto: YouTube/ Zelihanın Tatlı tuzlu tarifleri, Recept na: Dokonale křupavé taštičky
  •  Poskládané těsto vyválejte do tvaru obdélníků o výšce zhruba 75 mm.
  • Rádýlkem nebo kráječem na pizzu jej nakrájejte na stejně velké čtverečky.
  • Do středu každého z nich položte lžíci sýru feta.
  • Spojením okrajů těsta každou jednotlivou taštičku pevně uzavřete.
  • Taštičky vložte na plech vyložený pečicím papírem. 
  • Povrch taštiček potřete rozšlehaným vaječným žloutkem.
  • Ostrým nožem udělejte do každého kousku 3 rýhy.
  • Pečte 25–30 minut v troubě předehřáté na 190 °C.
Obrázek receptu na mini pizzy se šunkou a zeleninou.

Svačinka na párty: Snadné mini pizzy se šunkou a zeleninou

Recept na slané pečivo - šneci z trouby

Slaní šneci z listového těsta – rychlovka, která nikdy nezklame

Zdroj: Autorský text, YouTube, Blesk, Healthline

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest