Což takhle si připravit domácí slané pečivo v podobě taštiček plněných fetou? Jsou výborné a hlavně se při jejich přípravě naučíme připravovat domácí listové těsto. Feta je tradiční řecký sýr s chráněným označením původu (CHOP). Vyrábí se z ovčího mléka nebo ze směsi ovčího a kozího mléka (minimálně 70 % ovčího). V typickém slaném nálevu zraje minimálně dva měsíce, což mu dodává nejen charakteristickou slanou chuť, ale i drobivou strukturu. Historie tohoto sýra je „vousatá“: sahá až do starověkého Řecka; zmínky o sýru podobném fetě jsou zaznamenány již v Homérově eposu Odysseia. Název feta (pocházející z italštiny) znamená „plátek“.
Feta: pramen zdraví
Z hlediska výživového je feta ceněna pro vysoký obsah bílkovin, vápníku, vitaminu B12 a probiotik. Podporuje tedy zdraví kostí, imunitního systému i střevní mikroflóry. Dokonce je díky výrobě z ovčího a kozího mléka často snáze stravitelná pro osoby citlivé na laktózu. Fetu mohou bez obav konzumovat i ti, kdo se snaží o redukci váhy: obsahuje totiž konjugovanou kyselinu linolovou (CLA), která může přispívat ke snížení tělesného tuku a podpoře svalové hmoty.
Ingredience na těsto:
- Voda – 300 ml;
- Vejce – 1 ks;
- Sůl – 1 lžička;
- Hladká mouka – 650 g;
- Máslo (případně margarín) – 150 g;
- Vaječný žloutek – 1 ks.
Náplň:
- Sýr feta – 100 g.
Postup přípravy slaných taštiček
- Ve vodě rozkvedlejte vejce.
- Ke vzniklé směsi přisypte mouku smíchanou se solí.
- Uhněťte kompaktní, husté těsto (nelekejte se toho, že bude trochu lepit).
- Vzniklé těsto nechte 10 minut odpočinout.
- Poté jej znovu prohněťte a rozdělte na dvě části.
- Z obou udělejte bochánky.
- Každý z nich vyválejte na pomoučené pracovní ploše na plát o výšce přibližně 0,4 cm.
- První plát pomažte máslem pokojové teploty.
- Na něj položte druhý plát těsta.

Taštičky z listového těsta plněné dýňovou směsí
- Trochu zatáhněte za okraje plátů tak, abyste těsto trochu protáhli a vyrovnali.
- I druhou vrstvu těsta pomažte máslem.
- Okraje přehněte horizontálně do středu (jako psaníčko), znovu pomažte máslem.
- Přehněte okraje vertikálně, povrch opět potřete máslem.
- Takto pokračujte, až těsto získá tvar čtverce o rozměru cca 15×15 cm.
- Vzniklé listové těsto vložte do sáčku.
- Nechte jej v lednici odpočívat 1 hodinu.
- Poskládané těsto vyválejte do tvaru obdélníků o výšce zhruba 75 mm.
- Rádýlkem nebo kráječem na pizzu jej nakrájejte na stejně velké čtverečky.
- Do středu každého z nich položte lžíci sýru feta.
- Spojením okrajů těsta každou jednotlivou taštičku pevně uzavřete.
- Taštičky vložte na plech vyložený pečicím papírem.
- Povrch taštiček potřete rozšlehaným vaječným žloutkem.
- Ostrým nožem udělejte do každého kousku 3 rýhy.
- Pečte 25–30 minut v troubě předehřáté na 190 °C.

Svačinka na párty: Snadné mini pizzy se šunkou a zeleninou

Slaní šneci z listového těsta – rychlovka, která nikdy nezklame
Zdroj: Autorský text, YouTube, Blesk, Healthline