Tento dort Schwarzwald je mou verzí slavného německého čokoládového dortu, známého také jako Schwarzwälder Kirschtorte. Skládá se ze čtyř čokoládových vrstev, zhruba půl kila třešní naložených v Kirschi, tedy třešňovém likéru a šlehačky. Je to úchvatný a dekadentní dort, který není tak složitý jak vypadá. Celkem potřebujete 11 ingredienci a nezapomeňte na čokoládové hobliny, které k dortu neoddělitelně patří.
Tento dort Schwarzwald je určen pro dospělé, protože obsahuje kirsch (třešňový likér) a není příliš sladký. Kirsch není přehnaně výrazný, ale poznáte, že tam je. Pokud dort nakrájíte na 12 vydatných kousků, každý bude obsahovat 1 lžičku kirschi. Pokud připravujete tento dort pro děti, vynechte kirsch a přidejte 1 lžíci cukru do třešňového sirupu pro více chuti.
Recept na Švarcvaldský dort krok za krokem
Co budete potřebovat: dvě dortové formy 23 cm, síto na moukou nebo jemné sítko
Ingredience rozdělené do samostatných částí
Ingredience pro Čokoládové vrstvy dortu
- 9 velkých vajec
- 1 šálek krystalového cukru
- 1 šálek hladké mouky
- 1/2 šálku Holandského kakaa
- 4 lžíce másla, rozpuštěného a vychladlého (nikoliv horkého)
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Ingredience na náplň
- 4 šálky vypeckovaných třešní, plus 12 celých třešní na ozdobu
- 3 lžíce Kirsche (třešňový likér)
- 1/4 šálku studené vody
Ingredience na polevu
- 3 a 1/2 šálku smetany ke šlehání
- 1/3 šálku moučkového cukru
- 1 lžíce Kirsche
- 115 g kvalitní tmavé čokolády
Tipy k Receptu
Můžete použít i rozmrazené třešně nebo kompotované třešně. Pokud používáte kompotované třešně, vynechte v receptu 1/4 šálku přidané vody a použijte šťávu z kompotu. Na ozdobu můžete také použít Maraschino třešně. V případě, že není po ruce Třešňový likér, je možné použít i rum. Ale Kirsch je určitě autentičtější.
Postup přípravy jednotlivých částí a kompletace
Příprava Čokoládových vrstev dortu
1. Předehřejte si troubu na 175°C. Dno dvou dortových forem vyložte pečicím papírem.
2. Šlehejte 9 velkých vajec na vysoké otáčky po dobu 1 minuty. Při šlehání postupně přidávejte 1 šálek cukru a pokračujte ve šlehání na vysokou rychlost po dobu 8 minut, dokud směs nebude hustá a nadýchaná.
3. Smíchejte 1 šálek mouky a 1/2 šálku kakaového prášku. Pomalu přesívejte do těsta a opatrně vmíchávejte stěrkou. Míchejte do dokonalého propojení.
4. Postupně vmíchejte 1/2 lžičky vanilkového extraktu a rozpuštěné másla. Máslo přidávejte pomalu. Rozdělte těsto rovnoměrně mezi dvě připravené formy a pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů po dobu 20-25 minut.
5. Čokoládové vrstvy nechte chladnout ve formách po dobu 10 minut. Poté nožem nebo tenkou stěrkou uvolněte okraje. Přeneste na chladicí mřížku a odstraňte pečicí papír. Po úplném vychladnutí dortů je podélně rozkrojte.
Příprava sirupu z likéru a třešní
1. Hrubě nasekejte vypeckované třešně a vložte je do střední misky se 3 lžícemi Kirsche. Nechte odstát při pokojové teplotě alespoň 30 minut. Několikrát promíchejte. Poté třešně slijte přes sítko. Přidejte 1/4 šálku studené vody do sirupu, aby bylo celkem asi 3/4 šálku sirupu.
Příprava Krému
1. Misku a nástavec do mixéru s metlami dejte před použitím na 15 minut do mrazáku.
2. Šlehejte 3 a 1/2 šálků smetany ke šlehání na vysokou rychlost, dokud se nevytvoří měkké špičky. Přidejte 1/3 šálku moučkového cukru a 1 lžíci Kirsche a šlehejte na vysokou rychlost, dokud krém neztuhne a nebude jej možné roztíra (1-2 minuty). Zatím nechte v lednici.
Sestavení Dortu Schwarzwald
1. Vrstvení dortu: Položte první vrstvu dortu na podnos a potřete ji 1/4 sirupu. Pokryjte vrstvu asi 3/4 šálku krému a přidejte 1/3 nasekaných třešní. Opakujte s dalšími vrstvami a zakončete co nejdokonaleji rovnou vrstvou.
2. Poleva dortu: Připravte si 1 a 1/2 šálku krému do cukrářského sáčku a nechte v lednici do doby než jej použijete. Vyplňte praskliny podél stran dortu krémem a poté potřete vrch a boky dortu zbytkem krému.
3. Vytvoření čokoládových hoblin: Rozpusťte čokoládu, rozetřete tenkou vrstvou na plech a vychladlou čokoládu použijte na vytvoření hoblin pomocí škrabky nebo nože. Alternativně můžete použít škrabku na brambory k vytvoření hoblin z bloku čokolády.
4. Zdobení dortu: Pokryjte vršek dortu a boky čokoládovými hoblinami. Okraj nahoře nechte volný pro zdobení krémem. Vytvořte krémové pusinky navrchu dortu a na každou položte celou třešeň. Dort nechte v lednici alespoň 4 hodiny nebo klidně i přes noc.