Makový květ s drobenkou je typická ukázka české domácí kuchyně, kde se snoubí estetika a chuť v jediném kousku. Koláč je bohatě naplněn makovou směsí a povidly s rumem. Tento koláč má své kořeny v tradičním pečivu, které často vonělo mákem a droždím, a které se peklo na různé rodinné oslavy či sváteční dny. Makový koláč Květ u nás doma spojuje generace – babičky ho dělávaly s láskou, maminky ho předávají dál a děti si užívají každý sousto.

Těsto, jemně provoněné citronovou kůrou a oslazené medem, je plné máslové chuti. Náplň tvoří mletý mák smíchaný s cukrem, švestkovými povidly a trochou rumu, což dodává koláči neodolatelnou vůni a hloubku chuti. Drobenka z hrubé mouky, cukru a másla koláč dokonale doplňuje svou křupavou texturou. Tento koláč chutná skvěle hned po upečení a ještě lépe druhý a třetí den.

Recept na koláč Makový květ

Ingredience pro přípravu

Příprava těsta:

  • 200 ml mléka
  • 60 g cukru
  • 400 g hladké mouky
  • 20 g droždí
  • 1 lžíce medu
  • špetka soli
  • citronová kůra

Maková náplň:

  • 100 g cukru
  • 200 g mletého máku
  • 300 g vody
  • 100 g švestkových povidel
  • rum

Drobenka z hrubé mouky:

  • 50 g hrubé mouky
  • 35 g cukru
  • 30 g másla

Poleva:

  • citronová šťáva
  • moučkový cukr

Postup přípravy

1. Mléko na těsto ohřejeme v hrnečku, přidáme med, trochu cukru, droždí a pomoučníme moukou.

2. Poté necháme na teplém místě vzejít kvásek.

3. Do velké misky nasypeme mouku, zbytek cukru, špetku soli. citronovou kůru a přidáme vzešlý kvásek.

4. Ze všeho uhněteme těsto a necháme na teplém místě kynout.

5. Do menšího hrnce nasypeme mák a zalejeme ho vodou, následně přisypeme cukr a povidla a malinko rumu, vše promícháme.

K máku přisypeme cukr.
K máku přisypeme cukr.

6. Vykynuté těsto rozdělíme na tři části a na pomoučněným vále vyválíme na rozměr formy na koláč.

7. První plát položíme na dno formy vyložené pečícím papírem a nandáme na něj polovinu makové náplně.

8. Na náplň položíme druhý plát a na něj zbylou část máku.

Položíme druhý plát těsta.
Položíme druhý plát těsta.

9. Celé zakryjeme posledním plátem a doprostřed lehce položíme kulatou sklenici.

10. Směrem od sklenice ke krajům nakrájíme koláč na trojúhelníčky tak, aby prostor pod sklenici zůstal vcelku.

11. Každý úzký trojúhelníček nyní zatočíme jednou do vrtule a odstraníme sklenici.

Dílky zatočíme do vrtule.
Dílky zatočíme do vrtule.
Obrázek receptu na makový květ s drobenkou.
Recept na makový květ s drobenkou.

12. Z másla, cukru a hrubé mouky připravíme drobenkou a nasypeme ji na koláč.

Obrázek receptu na makový květ s drobenkou.
Recept na makový květ s drobenkou.

13. Koláč vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme dozlatova asi 30 minut.

14. Mezitím si připravíme citronovou šťávu s moučkovým cukrem a touto polevou vychladlý koláč polejeme.

Mák je v Česku oblíbenou surovinou, plný vápníku a jedinečné chuti, která se skvěle hodí do pečiva. Těsto s drožďovým základem přitom nabízí lehkost a měkkost, která se skvěle hodí k bohaté makové náplni. Tento makový květ můžete podávat jak vlažný, kdy se rozplývá na jazyku, tak i vychlazený – ideální k šálku horkého čaje či kávy.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest