Tak mně připadá toto makové cukroví, které není až tak známé, ale vypadá opravdu utěšeně a lákavě. A ono nejen, že vypadá skvěle, ale je vynikající je i tím, že není nijak přeslazené a když ho navíc slepíme pikantní trošku kyselejší marmeládou, bude opravdu top. Mák je v české kuchyni dost oblíbený a má i dlouhou tradici. Používáme ho v buchtách, závinech, koláčích i knedlících.
Makové cukroví je ovšem novější. variantou českého vánočního mlsání a jeho slepování marmeládou je spíš podobné lineckému cukroví, medovým plackám a ořechovým kolečkům. Maková srdíčka tak spojují tradiční surovinu mák s moderní cukrářskou elegancí.
Recept na utěšená maková srdíčka
Ingredience potřebné na přípravu Makových srdíček slepovaných marmeládou
- 250 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 100 g mletého máku
- 200 g másla
- 2 žloutky
Postup přípravy cukroví z máku
1. Smícháme mouku, mletý mák, cukr a špetku soli.

2. Přidáme studené na kousky nakrájené máslo a prsty uděláme drobenku.
3. Přidáme žloutky a rychle spojíme v hladké těsto.
4. Těsto zabalíme do folie a necháme asi hodinu odpočívat v lednici.
5. Poté těsto rozválíme na placku silnou 3-4 mm a vykrajujeme malá srdíčka (nebo tvary dle libosti).

6. Pokládáme. na plech s pečícím papírem, pečeme v troubě na 170 stupňů cca 8 minut, jakmile okraje začnou zlátnout, jsou hotové Makové těsto nesmíme přepéct, jinak tvrdne.
7. Marmeládu lehce ohřejeme, aby byla tekutější a srdíčka slepujeme různými druhy pro barevný efekt.
Cukroví je lepší, když odleží 2-3 dny a krásně zvláční. Srdíčkový tvar dodává. cukroví něhu a slavnostnost a různé barvy marmelád z něj udělají malou galerii barevných minidezertů.
Perníkové rumové kuličky s překvapením z marcipánu