Dědovy utopenci jsou u nás v rodině legendární. Všichni je milujeme, protože nejsou v obyčejném octovém nálevu (který je samozřejmě taky výtečný). Dědovo tajemství dokonalých utopenců spočívá v pivním nálevu, který dodá špekáčkům jemně natrpklou a hlubší chuť, jež se skvěle snoubí s pikantní hořčicí a feferonkami. Jsou neskutečně křupaví díky čerstvé cibuli a po pár dnech odležení v lednici se stanou svěží, pikantní a nezaměnitelnou pochoutkou. Ideální k vychlazenému pivu a chlebu.
Když jsem dědovy utopence ochutnala, ihned jsem je chtěla připravit taky. Zjistila jsem, že je super experimentovat s druhy piv, které se do nálevu přidává. Místo světlého ležáku zkuste použít třeba černé pivo – dodá nálevu tmavší barvu a lehce karamelovou, chmelovou chuť, která utopence posune na novou úroveň. A pamatujte, špekáčky krájejte jen do tří čtvrtin a pořádně je naplňte cibulí a hořčicí, aby se nálev dostal co nejblíže k masu.
Recept na utopence v pikantním pivním nálevu
Celková délka přípravy: 20 minut
Doba odležení (naložení): Minimálně 3 až 5 dnů
Počet porcí/kusů: Záleží na velikosti sklenice, recept je na 1 velkou sklenici (přibližně 1,5 až 2 kg špekáčků)
Ingredience na přípravu utopenců podle našeho dědy
Utopenci:
- 1,5 až 2 kg špekáčků (kvalitních, s vysokým obsahem masa nebo i točený salám)
- 4 až 5 velkých cibulí
- hořčice (plnotučná nebo kremžská, dle chuti)
Nálev:
- 1 litr světlého piva (například ležáku, pro experiment tmavé pivo)
- 5 lžic cukru krupice
- 1 lžíce soli (hrubozrnné nebo mořské)
- 1,5 decilitru octa (8 %)
- 4 až 5 kusů bobkový list
- 6 až 8 kusů nové koření
- 3 až 4 kusy chilli paprička (čerstvá nebo sušená, dle požadované pálivosti)
Postup přípravy utopenců se svařeným nálevem
1. Nejprve si připravte nálev. Do hrnce nalijte 1 litr piva, přidejte 5 lžic cukru a lžíci soli. Dále vlijte 1,5 decilitru octa a přidejte bobkový list, nové koření a chilli papričky.
2. Nálev přiveďte k varu a vařte zhruba 5 až 10 minut, aby se koření uvolnilo a cukr se zcela rozpustil. Poté hrnec stáhněte z plotny a nechte nálev zcela vychladnout. Nálev musí být studený, jinak by špekáčky ztuhly.
3. Mezitím si připravte špekáčky. Nožem je nařízněte podélně, ale nedokrojte je úplně – měly by zůstat spojené na jedné straně jako kniha.
4. Dovnitř každého špekáčku namažte hořčici (použijte plnotučnou nebo kremžskou, ta přidá texturu) a na řeznou stranu vložte tenké plátky cibule.
5. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenčí kolečka nebo půlkolečka. Plátky cibule můžete také prokládat mezi jednotlivé vrstvy špekáčků ve sklenici.
6. Špekáčky plněné cibulí a hořčicí stlačte a úhledně skládejte do připravené sklenice. Mezi špekáčky vkládejte zbylé plátky cibule a případně i další chilli papričky. Snažte se utopence do sklenice natěsnat co nejpevněji, aby byly všechny ponořené.
7. Jakmile je sklenice plná, zalijte ji zcela vychlazeným nálevem. Nálev by měl pokrývat všechny špekáčky.
8. Sklenici pevně uzavřete a umístěte do chladu, ideálně do lednice. Utopenci by měli být naloženi minimálně 3 až 5 dnů, aby se chutě propojily a špekáčky změkly. Nejlepší chuti dosáhnou po týdnu naložení.
Tipy redakce
- Zajistěte, aby špekáčky plavaly v nálevu: Špekáčky musí být po celou dobu ponořené. Pokud nálevu není dost, připravte menší doplňkovou dávku a dolijte. Nedostatečně ponořené špekáčky by se mohly zkazit.
- Pro maximální chuťový zážitek použijte černou hořčici: Místo běžné plnotučné hořčice zkuste přidat lžičku hořčice s celými semínky. Je pikantnější a semínka dodají textuře utopenců zajímavý a křupavý prvek.
- Volte sklenice s co nejširším hrdlem: Pro snadné plnění a následné vybírání naložených utopenců je nejlepší použít sklenice s širokým hrdlem, jako jsou třeba zavařovací sklenice o objemu 3 až 5 litrů.
- Nechte nálev opravdu vychladnout: Je zásadní zalévat špekáčky studeným nálevem. Pokud je nálev teplý, maso se “zavaří”, ztuhne a utopenci nebudou mít tu správnou, měkkou konzistenci.
- Vylepšete chuť čerstvou paprikou: Mimo chilli přidejte do nálevu na kousky nakrájenou čerstvou zelenou nebo červenou papriku. Přidá to vizuální prvek a papriky budou po naložení skvěle křupavé.

Závinová pohotovost: Univerzální pivní těsto na slaný i sladký závin
