Dědovy utopenci jsou u nás v rodině legendární. Všichni je milujeme, protože nejsou v obyčejném octovém nálevu (který je samozřejmě taky výtečný). Dědovo tajemství dokonalých utopenců spočívá v pivním nálevu, který dodá špekáčkům jemně natrpklou a hlubší chuť, jež se skvěle snoubí s pikantní hořčicí a feferonkami. Jsou neskutečně křupaví díky čerstvé cibuli a po pár dnech odležení v lednici se stanou svěží, pikantní a nezaměnitelnou pochoutkou. Ideální k vychlazenému pivu a chlebu.

Když jsem dědovy utopence ochutnala, ihned jsem je chtěla připravit taky. Zjistila jsem, že je super experimentovat s druhy piv, které se do nálevu přidává. Místo světlého ležáku zkuste použít třeba černé pivo – dodá nálevu tmavší barvu a lehce karamelovou, chmelovou chuť, která utopence posune na novou úroveň. A pamatujte, špekáčky krájejte jen do tří čtvrtin a pořádně je naplňte cibulí a hořčicí, aby se nálev dostal co nejblíže k masu.

Recept na utopence v pikantním pivním nálevu

Celková délka přípravy: 20 minut
Doba odležení (naložení): Minimálně 3 až 5 dnů
Počet porcí/kusů: Záleží na velikosti sklenice, recept je na 1 velkou sklenici (přibližně 1,5 až 2 kg špekáčků)

Ingredience na přípravu utopenců podle našeho dědy

Utopenci:

  • 1,5 až 2 kg špekáčků (kvalitních, s vysokým obsahem masa nebo i točený salám)
  • 4 až 5 velkých cibulí
  • hořčice (plnotučná nebo kremžská, dle chuti)

Nálev:

  • 1 litr světlého piva (například ležáku, pro experiment tmavé pivo)
  • 5 lžic cukru krupice
  • 1 lžíce soli (hrubozrnné nebo mořské)
  • 1,5 decilitru octa (8 %)
  • 4 až 5 kusů bobkový list
  • 6 až 8 kusů nové koření
  • 3 až 4 kusy chilli paprička (čerstvá nebo sušená, dle požadované pálivosti)

Postup přípravy utopenců se svařeným nálevem

Pikantní utopenci s nálevem z piva
Foto: Cooky.cz, Pikantní utopenci podle dědova receptu

1. Nejprve si připravte nálev. Do hrnce nalijte 1 litr piva, přidejte 5 lžic cukru a lžíci soli. Dále vlijte 1,5 decilitru octa a přidejte bobkový list, nové koření a chilli papričky.

2. Nálev přiveďte k varu a vařte zhruba 5 až 10 minut, aby se koření uvolnilo a cukr se zcela rozpustil. Poté hrnec stáhněte z plotny a nechte nálev zcela vychladnout. Nálev musí být studený, jinak by špekáčky ztuhly.

Pikantní utopenci s nálevem z piva
Foto: Cooky.cz, Pikantní utopenci podle dědova receptu

3. Mezitím si připravte špekáčky. Nožem je nařízněte podélně, ale nedokrojte je úplně – měly by zůstat spojené na jedné straně jako kniha.

4. Dovnitř každého špekáčku namažte hořčici (použijte plnotučnou nebo kremžskou, ta přidá texturu) a na řeznou stranu vložte tenké plátky cibule.

5. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenčí kolečka nebo půlkolečka. Plátky cibule můžete také prokládat mezi jednotlivé vrstvy špekáčků ve sklenici.

6. Špekáčky plněné cibulí a hořčicí stlačte a úhledně skládejte do připravené sklenice. Mezi špekáčky vkládejte zbylé plátky cibule a případně i další chilli papričky. Snažte se utopence do sklenice natěsnat co nejpevněji, aby byly všechny ponořené.

Pikantní utopenci s nálevem z piva
Foto: Cooky.cz, Pikantní utopenci podle dědova receptu

7. Jakmile je sklenice plná, zalijte ji zcela vychlazeným nálevem. Nálev by měl pokrývat všechny špekáčky.

8. Sklenici pevně uzavřete a umístěte do chladu, ideálně do lednice. Utopenci by měli být naloženi minimálně 3 až 5 dnů, aby se chutě propojily a špekáčky změkly. Nejlepší chuti dosáhnou po týdnu naložení.

Tipy redakce

  • Zajistěte, aby špekáčky plavaly v nálevu: Špekáčky musí být po celou dobu ponořené. Pokud nálevu není dost, připravte menší doplňkovou dávku a dolijte. Nedostatečně ponořené špekáčky by se mohly zkazit.
  • Pro maximální chuťový zážitek použijte černou hořčici: Místo běžné plnotučné hořčice zkuste přidat lžičku hořčice s celými semínky. Je pikantnější a semínka dodají textuře utopenců zajímavý a křupavý prvek.
  • Volte sklenice s co nejširším hrdlem: Pro snadné plnění a následné vybírání naložených utopenců je nejlepší použít sklenice s širokým hrdlem, jako jsou třeba zavařovací sklenice o objemu 3 až 5 litrů.
  • Nechte nálev opravdu vychladnout: Je zásadní zalévat špekáčky studeným nálevem. Pokud je nálev teplý, maso se “zavaří”, ztuhne a utopenci nebudou mít tu správnou, měkkou konzistenci.
  • Vylepšete chuť čerstvou paprikou: Mimo chilli přidejte do nálevu na kousky nakrájenou čerstvou zelenou nebo červenou papriku. Přidá to vizuální prvek a papriky budou po naložení skvěle křupavé.
Obrázek receptu na Závinovou pohotovost: Univerzální pivní těsto

Závinová pohotovost: Univerzální pivní těsto na slaný i sladký závin

Obrázek receptu na pokrm Retro utopenci z řízků nebo nakládané řízky po hospodsku

Retro utopenci z řízků neboli nakládané utopené řízky po hospodsku

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest