Každé italské rizoto by mělo být připravováno z rýže s dostatkem škrobu. Rýžový škrob je při přípravě důležitý a rýži proto určitě neproplachujte a zvolte ideálně kulatozrnnou rýži, Arborio nebo nějakou z alternativ italské rýže. Stejně tak postupujeme i u našeho receptu, dejte se s námi do přípravy tohoto lahodného Šafránové rizoto s krevetami.
Recept samotný je velmi snadný a rychlý – do cca 30ti minut. Díky rychlé přípravě je toto jídlo vhodné i na večeři v pracovním týdnu. Stejně jako těstoviny, i rýže by měla být al dente. Al dente znamená uvařit na skus – křupne (není zcela měkká, ale není ani tvrdá).
Recept na šafránové rizoto s krevetami
Potřebné vybavení
- Hrnec
- Pánev
Suroviny
Ingredience na přípravu rizota
- 2 lžíce olivového oleje (polévkové lžíce)
- 1 kus najemno nakrájené cibule (žlutou nebo červenou)
- 1 a ½ hrnku Arborio rýže
- 1/3 hrnku suchého bílého vína
- 1/2 lžičky šafránu (čajové lžičky)
- 3 a ½ hrnku vývaru ((kuřecí nebo zeleninový))
- 1/3 šálku nastrouhaného parmazánu
Ingredience na přípravu krevet
- 250 g oloupaných krevet
- 1 lžíce másla (polévková lžíce)
- 1 lžíce olivového oleje (opět polévková lžíce)
- 2 stroužky nakrájeného česneku
- 1/4 lžičky červené papriky
- 1/4 šálku bílého vína (můžete i trošku více, podle vlastní preference)
- 1 lžíce nakrájené petrželky
- sůl a pepř
- 1 lžička šťávy z citrónu
Postup
- Rozehřejeme si 2 lžíce olivového oleje ve větší pánvi, ideální typu wok. Přidáme nakrájenou cibuli a trošku soli. Jakmile cibule zesklovatí, přidejte rýži a orestujeme ji, jakmile se vám bude rýže trošku přichytávat, přidáváme postupně bílé víno. Jakmile se víno vsákne do rýže, přidáme šafrán a postupně přidáváme vývar. Po vsáknutí vývaru, dolijeme. Tento postup opakujeme, dokud se nespotřebuje všechen vývar a rýže je uvařena al dente (pokud by vám vývar došel a neměli jste již další, můžete dolévat vodou). Malá rada: Při vaření rizota mícháme často, ale ne nepřetržitě, aby se vám z rýže nestalo lepidlo. Krémová konzistence se vytvoří díky škrobu, který se uvolňuje, když se zrna třou proti sobě.
- Nyní přidáme do rizota parmezán a promícháme. Rizoto necháme pod pokličkou odpočívat a přesuňme se na přípravu krevet.
- Na rozehřátém oleji s máslem orestujem nakrájený česnek, který zaprášíme červenou paprikou (můžeme toto koření případně vynechat)
- Přidáme krevety a orestujeme je, poté přilijeme víno (opět můžeme víno vynechat), víno necháme odpařit. Krevety ve víně restujeme, z každé strany, cca 2-3 minuty
- Po vyndání krevet, můžeme servírovat. Ozdobíme petrželkou a krevety zakápneme citronovou šťávou
- Buon appetito!
Video recept
Poznámky
- rýži neproplachujeme
- používáme například Arborio rýži, rýži s vysokým množstvím škrobu
- mícháme často, ale ne nepřetržitě, nechceme lepidlo
- krémová konzistence se vytvoří díky škrobu