Houbový kuba je tradiční sváteční pokrm, který doma často připravujeme na Štědrý den obvykle dopoledne. Tento pokrm má poměrně hluboké historické kořeny a je oblíbený pro svou jednoduchou přípravu a výživnost. Obvykle se v tradičním podání připravuje z krup, sušených hub, česneku a koření. My máme ovšem rádi doma maso a proto se čas od času odvrátíme od tradiční bezmasé přípravy a přidáváme do jinak tradičního kuby maso. Tím pádem to není příliš postní pokrm a zlaté prasátko asi neuvidíme, ale zato si moc pochutnáte. Ale chutná výborně.

Tento recept mám od své babičky. Každé Vánoce nám připravuje kubu právě v tomto “masitém” provedení. Jelikož jsme masožravá rodina, tak se u nás přidává do tradičního houbového kuby maso. Vím, není to příliš tradiční, ale nám to takto moc chutná a doufám, že i vám bude. V tomto receptu se přidává vepřový bok, tím pádem je jídlo ještě sytější. Tento houbový kuba s vepřovým bokem je výborným pokrmem, který můžete podávat v období vánoc nebo jako hlavní chod v chladnějších dnech.

Hotový kuba
Foto: Cooky.cz: Zapečený kuba s houbami a masem

Recept na houbového kubu s vepřovým bokem

Potřebné ingredience:

  • 500 g krup
  • 600 g vepřového boku bez kosti (nakrájené na kostičky) – kdo nemá rád tučné maso, použijte vepřovou plec
  • 60 g sušených hub
  • 1 lžíce majoránky
  • 4 stroužky česneku (prolisovaný)
  • 1 cibule (najemno nakrájenou)
  • 1 lžička drceného kmínu
  • sůl a pepř na dochucení
  • 1 lžíce sádla + sádlo na vymazání pekáče

Postup:

1. Namočíme si kroupy a houby do vody a necháme je odležet přes noc (každou surovinu vložíme samostatně do misky).

Kroupy a houby po namočení
Foto: Cooky.cz: Kroupy a houby po namočení

2. Druhý den kroupy scedíme a dáme je vařit do čisté vody, vše osolíme. Kroupy vaříme do měkka cca 30 minut. Poté ke kroupám přidáme scezené houby. Opět vše povaříme asi 10 minut. Nyní kroupy s houbami scedíme.

3. Mezitím co se kroupy a houby vaří si připravíme maso. Na pánvi necháme rozpustit sádlo, pak přidáme cibuli, kterou necháme zesklovatět. Nyní přidáme nakrájený vepřový bok. Maso osolíme a okmínujeme. Vše restujeme dokud maso nebude hotové a tuk z masa částečně vyškvařený.

Příprava masa na Kubu
Foto: Cooky.cz: Příprava masa na Kubu

4. Když je maso hotové, přidáme k němu uvařené kroupy s houbami. Nyní vše promícháme a ochutíme majoránkou, solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Povaříme společně asi 5 minut.

Orestované maso na Kubu
Foto: Cooky.cz: Orestované maso na Kubu

5. Vymažeme si pekáč sádlem. Do připraveného pekáče vložíme hotovou směs z krup, hub a masa. Takto vše dáme zapéct do předehřáté trouby na 180 stupňů pod dobu cca 20 – 30 minut. Pečeme dozlatova.

Kuba před zapečením
Foto: Cooky.cz: Kuba před zapečením

6. Hotového kubu můžeme podávat. Výborné ke kubovi jsou kyselé okurky.

Dobrou chuť.

Video recept na houbového kubu

Autor videa: cooky.cz

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest