Plněné ořechy jsou velice známý a starý dezert. Nebo spíš vánoční cukroví, jelikož jsem je viděla péct od dětství pouze na Vánoce. Tento recept je trochu odlišný a dovolím si tvrdit, že i lehčí, protože náplň ořechů je jiná a jejich křehké skořápky z ořechového těsta, spojené jemným bílkově – máslovým krémem, tvoří dokonale harmonickou kombinaci.

Budeme je připravovat podobně, jako jiné plněné ořechy, jen jejich složení bude nové. Tak to pojďme zkusit ať můžeme srovnávat. Příště si vyberete, které z ořechů vám chutnali více a které udělali větší parádu na vánočním stole.

Recept na vánoční cukroví Ořechy plněné krémem

Ingredience na přípravu

Těsto na ořechy

  • 400 g hladké mouky
  • 120 g vlašských ořechů
  • 160 g moučkového cukru
  • 1 PL kakaa
  • 1 KL skořice
  • 300 g másla

Krém: máslová náplň

  • 60 g bílků
  • 100 g krupicového cukru
  • 180 g másla
  • špetka soli
  • kokos nebo mleté oříšky + poleva na zdobení

Postup

1. V misce smícháme suché ingredience pro těsto a přidáme změklé máslo, Vypracujeme těsto, které necháme do druhého dne odležet v lednici.

2. Z těsta uděláme malé kuličky, které následně vmáčkneme do suché nevymazané formičky na pečené ořechy a zároveň uděláme důlek pro náplň. Pozor, ořechy při pečení nabydou!

Těsto vtlačíme do formiček na ořechy.
Těsto vtlačíme do formiček na ořechy.

3. Pečeme v troubě na 170 stupňů cca 10 minut. Necháme trochu vychladnout a opatrně vyklopíme.

Po upečení opatrně vyklopíme.
Po upečení opatrně vyklopíme.

4. Připravíme si bílkově-máslový krém. Bílky s cukrem a solí šleháme na vodní lázni, než pěna není horká, cukr je rozpuštěný. (cca 70 stupňů) Poté šleháme šlehačem na nejvyšších otáčkách cca 7 minut. Poté začneme přidávat změklé máslo a dále šleháme na středních otáčkách. Krém má být lehký a. nadýchaný.

5. Krém necháme v lednici hodinu a pak plníme ořechy a slepujeme k sobě.

Ořechy naplníme a slepíme.
Ořechy naplníme a slepíme.

6. Pro zdobení použijeme čokoládovou polevu, ve které namáčíme konce ořechů a tyo obalujeme v kokosu anebo mletých oříšcích.

Konce ořechů máčíme v polevě a v oříšcích anebo v kokosu.
Konce ořechů máčíme v polevě a v oříšcích anebo v kokosu.

Skladování

Plněné ořechy skladujeme v uzavřené krabici v chladu, několik ořechů můžeme pro efekt zdobit bílou čokoládou a hořkým kakaem.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest