Plněné ořechy jsou velice známý a starý dezert. Nebo spíš vánoční cukroví, jelikož jsem je viděla péct od dětství pouze na Vánoce. Tento recept je trochu odlišný a dovolím si tvrdit, že i lehčí, protože náplň ořechů je jiná a jejich křehké skořápky z ořechového těsta, spojené jemným bílkově – máslovým krémem, tvoří dokonale harmonickou kombinaci.
Budeme je připravovat podobně, jako jiné plněné ořechy, jen jejich složení bude nové. Tak to pojďme zkusit ať můžeme srovnávat. Příště si vyberete, které z ořechů vám chutnali více a které udělali větší parádu na vánočním stole.
Recept na vánoční cukroví Ořechy plněné krémem
Ingredience na přípravu
Těsto na ořechy
- 400 g hladké mouky
- 120 g vlašských ořechů
- 160 g moučkového cukru
- 1 PL kakaa
- 1 KL skořice
- 300 g másla
Krém: máslová náplň
- 60 g bílků
- 100 g krupicového cukru
- 180 g másla
- špetka soli
- kokos nebo mleté oříšky + poleva na zdobení
Postup
1. V misce smícháme suché ingredience pro těsto a přidáme změklé máslo, Vypracujeme těsto, které necháme do druhého dne odležet v lednici.
2. Z těsta uděláme malé kuličky, které následně vmáčkneme do suché nevymazané formičky na pečené ořechy a zároveň uděláme důlek pro náplň. Pozor, ořechy při pečení nabydou!
3. Pečeme v troubě na 170 stupňů cca 10 minut. Necháme trochu vychladnout a opatrně vyklopíme.
4. Připravíme si bílkově-máslový krém. Bílky s cukrem a solí šleháme na vodní lázni, než pěna není horká, cukr je rozpuštěný. (cca 70 stupňů) Poté šleháme šlehačem na nejvyšších otáčkách cca 7 minut. Poté začneme přidávat změklé máslo a dále šleháme na středních otáčkách. Krém má být lehký a. nadýchaný.
5. Krém necháme v lednici hodinu a pak plníme ořechy a slepujeme k sobě.
6. Pro zdobení použijeme čokoládovou polevu, ve které namáčíme konce ořechů a tyo obalujeme v kokosu anebo mletých oříšcích.
Skladování
Plněné ořechy skladujeme v uzavřené krabici v chladu, několik ořechů můžeme pro efekt zdobit bílou čokoládou a hořkým kakaem.