Ve střední Evropě velmi oblíbený recept na Velikonoční cukroví. Někdy se jim říká “fánky”, jindy zase “Boží milosti”. Tvar ovšem připomíná motýlky nebo mašličky a jsou velmi chutné. Jde v podstatě o kousky smaženého těsta, které mimo jiné obsahuje také bílé víno. Recept a množství, které zde uvádíme, je vypočítaný pro přibližně 12 motýlků. Chcete-li jich více, přidejte si suroviny. Někdy se setkáte s receptem na boží milosti, které nemají stuhu kolem základního tvaru motýlka. Rozdíl je hlavně v tomto detailu a podle toho si nazvete toto Velikonoční cukroví. Tradičně se fánky smaží na sádle, my použijeme olej, který máme většinou všichni doma. Máte-li ale doma sádlo, rozhodně ho použijte.

Recept na Velikonoční motýlky

Doba přípravy 2 hodiny. 12 motýlků.

Ingredience pro přípravu

  • 250 g mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 žloutky
  • 60 g moučkového cukru
  • 50 g másla
  • 4 lžíce smetany
  • 2 lžíce bílého vína
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru

Postup přípravy

1. V míse si smícháme mouku, máslo, žloutky, cukr, smetanu, mléko, prášek do pečiva, sůl a víno.

2. Mícháme tak 10 minut, musíme získat pružné těsto, pokud potřebujeme, přidáme mléko.

3. Z těsta vytvarujeme bochník, poprášíme ho moukou a dáme na 1 hodinu do lednice.

4. Z těsta vyválíme cca 4 – 5 mm silný plát a rozkrájíme ho na obdélníky velké přibližně 8 x 5 cm.

Z těsta vyválíme cca 4 - 5 mm silný plát a rozkrájíme ho na obdélníky velké přibližně 8 x 5 cm.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Z těsta vyválíme cca 4 – 5 mm silný plát a rozkrájíme ho na obdélníky velké přibližně 8 x 5 cm.

5. V každém obdélníku vyřízneme 2 drážky v rovnoběžném směru s kratší stranou obdélníku.

V každém obdélníku vyřízneme 2 drážky v rovnoběžném směru s kratší stranou obdélníku.
Zdroj obrázku: slovakcooking, V každém obdélníku vyřízneme 2 drážky v rovnoběžném směru s kratší stranou obdélníku.

6. Vždy koncový díl z každé strany protáhneme drážkou k němu bližší a tím vytvoříme motýlka z těsta.

Vždy koncový díl z každé strany protáhneme drážkou k němu bližší a tím vytvoříme motýlka z těsta.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Vždy koncový díl z každé strany protáhneme drážkou k němu bližší a tím vytvoříme motýlka z těsta.

7. Pokud vám to přijde složité, můžete těsto nakrájen na tenké proužky a omotat kolem prstu.

8. Smažíme v hranci na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.

Smažíme v hranci na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Smažíme v hranci na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.

9. Hotové motýlky pokládáme na talíř s papírovými utěrkami a posypeme je moučkovým cukrem s vanilkovým cukrem.

Obrázek receptu na Velikonoční motýlky.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Recept na Velikonoční motýlky.

Flánky – symbol jara

Vzhledem k dlouhé historii Velikonočních motýlků ve střední Evropě se staly flánky jakýmsi symbolem jara a nového života. Motýlek má symbolizovat transformaci a obnovu, což přímo souvisí s Velikonocemi.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest