Ve střední Evropě velmi oblíbený recept na Velikonoční cukroví. Někdy se jim říká “fánky”, jindy zase “Boží milosti”. Tvar ovšem připomíná motýlky nebo mašličky a jsou velmi chutné. Jde v podstatě o kousky smaženého těsta, které mimo jiné obsahuje také bílé víno. Recept a množství, které zde uvádíme, je vypočítaný pro přibližně 12 motýlků. Chcete-li jich více, přidejte si suroviny. Někdy se setkáte s receptem na boží milosti, které nemají stuhu kolem základního tvaru motýlka. Rozdíl je hlavně v tomto detailu a podle toho si nazvete toto Velikonoční cukroví. Tradičně se fánky smaží na sádle, my použijeme olej, který máme většinou všichni doma. Máte-li ale doma sádlo, rozhodně ho použijte.
Recept na Velikonoční motýlky
Doba přípravy 2 hodiny. 12 motýlků.
Ingredience pro přípravu
- 250 g mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 2 žloutky
- 60 g moučkového cukru
- 50 g másla
- 4 lžíce smetany
- 2 lžíce bílého vína
- 1/2 hrnku mléka
- 1/2 sáčku vanilkového cukru
Postup přípravy
1. V míse si smícháme mouku, máslo, žloutky, cukr, smetanu, mléko, prášek do pečiva, sůl a víno.
2. Mícháme tak 10 minut, musíme získat pružné těsto, pokud potřebujeme, přidáme mléko.
3. Z těsta vytvarujeme bochník, poprášíme ho moukou a dáme na 1 hodinu do lednice.
4. Z těsta vyválíme cca 4 – 5 mm silný plát a rozkrájíme ho na obdélníky velké přibližně 8 x 5 cm.
5. V každém obdélníku vyřízneme 2 drážky v rovnoběžném směru s kratší stranou obdélníku.
6. Vždy koncový díl z každé strany protáhneme drážkou k němu bližší a tím vytvoříme motýlka z těsta.
7. Pokud vám to přijde složité, můžete těsto nakrájen na tenké proužky a omotat kolem prstu.
8. Smažíme v hranci na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.
9. Hotové motýlky pokládáme na talíř s papírovými utěrkami a posypeme je moučkovým cukrem s vanilkovým cukrem.
Flánky – symbol jara
Vzhledem k dlouhé historii Velikonočních motýlků ve střední Evropě se staly flánky jakýmsi symbolem jara a nového života. Motýlek má symbolizovat transformaci a obnovu, což přímo souvisí s Velikonocemi.