Nechce se vám do přípravy klasických věnečků nebo zrovna nemáte dost času a chuti vyrábět věnečky z odpalovaného těsta? Upečte si řezy, odpalované těsto už určitě všichni znáte, pekli jsme z něj i zde dezerty mnohokrát. No a stačí upéct velmi zjednodušeně dvě placky, naplnit, polít polevou a luxusní dezert je na světě.
I když vzhledově je to trochu jiný dezert, než jsou zrovna věnečky, chuťově je stejný a časově méně náročný. Zkusili jste jej někdy? Já dokonce zkusila z odpalovaného těsta i roládu a to jsem těsto dělala poprvé. Trochu jsem měla strach, jak se těsto bude chovat při rolování, ale představte si, že moje obavy byly zbytečné. Těsto při vychladnutí změklo, kraje jsem okrájela a po naplnění se rolovalo jedna radost. Tak roládu třeba někdy jindy, dnes si upečeme slíbené řezy.
Já osobně jsem si odpalované těsto docela zamilovala, jak jsem se ho kdysi bála, teď vím, že udělat jej není žádný problém a navíc má variabilní a skvělé využití. Tak jestli jste jej ještě nedělali, směle do toho. Určitě se vám také povede a dezert bude luxusní.
Recept na řezy z odpalovaného těsta s dvojitou náplní a fondánovou polevou, místo náročnějších věnečků
Ingredience na přípravu luxusních ale nenáročných řezů z odpalovaného těsta
Odpalované těsto
- 80 g másla
- 150 ml vody
- špetka soli
- 3 g cukru krystal
- 100 g hladké mouky
- 3 vejce
Postup přípravy
1. Uvaříme si klasické odpalované těsto. V kastrolu přivedeme varu vodu s máslem, solí a cukrem.
2. Najednou vsypeme mouku a rychle mícháme na ohni, než je těsto celistvé a pěkně se odděluje od kastrolu.
3. Sundáme z plotny, necháme mírně vychladit a všleháme po jednom vejce.

Domácí žloutkové věnečky s vanilkový krémem a šlehačkou z mascarpone
4.Těsto pečeme na plechu vystlaném pečícím papírem ve vyhřáté troubě na 200 stupňů cca 10 minut, poté utlumíme na 180 stupňů a ještě asi 10 minut dopékáme. Troubu v průběhu pečení neotvíráme.
5. Po upečení těsto necháme vychladnout, překrojíme a naplníme libovolnou, nejspíše pudinkovomáslovou náplní a vyšlehanou tuhou šlehačkou.
6. Povrch řezů polejeme koupenou fondánovou polevou.
Tip na závěr
Chceme li zákusek větší, pro větší návštěvu, ingredience na těsto si sdvojnásobíme a upečeme dva velké platy. Poté pokračujeme stejně.

Domácí věnečky z odpalovaného těsta s ananasovým krémem

Věnečky z odpalovaného těsta se žloutkovým krémem a fondánovou polevou
zdroj: foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI