Odpalované těsto začalo být stále víc a víc využíváno k pečení různých jak sladkých, tak slaných dezertů. To bude asi tím, že je velice vděčné a nenáročné. Kdysi jsem si myslela, že musí být hrozně náročné připravit tohle těsto, ale opak je pravdou. Bála jsem se zbytečně a příprava těsta je velice snadná. Samozřejmě při dodržení určitých pravidel, které povětšinou bývají uložené v receptech.
Odpalované těsto a věnečky z něj jsou klasikou, která nás nikdy nezklame. Těsto je specifické tím, že se odpaluje v hrnci. To znamená, že se míchá mouka s vodou, tukem a solí při vysoké teplotě a toto nám zaručí, že se suroviny dostatečně spojí a vytvoří hladké těsto. Po částečném zchladnutí směsi se do těsta zašlehávají vajíčka, která těstu přidají lesk, pružnost a právě tu schopnost nafouknout se při pečení.
To je specifikum, kterým právě toto těsto oplývá. Nafoukne se, je vzdušné, pevné a jelikož jej nesladíme, má neutrální chuť a můžeme jej použít jak na sladké, tak na slané dezerty. Ještě vám připomenu ty pravidla, které je nutné dodržet, aby se těsto opravdu povedlo. Mouku sypeme do vařící vody najednou a rychle mícháme, dokud se těsto neodděluje od stěn kastrolu. Vejce přidáváme do částečně zchlazené směsi postupně a každé pořádně zapracujeme, aby těsto nebylo příliš řídké. Při pečení troubu nikdy neotvíráme, aby těsto nespadlo. Ze začátku pečení troubu máme vyhřátou a pečeme na 200 stupních. Po cca 5 minutách teplotu snížíme na 160 a těsto dopečeme.
Recept na věnečky z odpalovaného těsta se žloutkovým krémem a fondánovou polevou – klasika, která přetrvá a nikdy nezklame
Ingredience na přípravu 24 kousků těchto skvělých tradičních věnečků
Odpalované těsto
- 300 ml vody
- 125 g oleje
- 250 g hladké mouky
- 350 g vajec
- špetka soli
Krém na plnění věnečků
- 1 l mléka
- 200 g krupicového cukru
- 250 g másla
- 150 g vanilkového pudinku v prášku
- 4 žloutky
Fondánová poleva
- 1 kg fondánu
- 50 ml vody
Postup přípravy věnečků s krémem a polevou
1. Vodu. olej a sůl dáme do kastrolu a přivedeme k varu. Do vařící vody vsypeme mouku a rychle mícháme do doby, než je směs jednolitá a začne se oddělovat od stěn kastrolu.
2. Hmotu přendáme do misky šlehače a za postupného přidávání vajec do částečně zchlazené hmoty vymícháme hladké těsto.
3. Hotové těsto naplníme do cukrářského sáčku s řezanou koncovkou a na plech vystlaný pečícím papírem stříkáme tvary koleček s otvorem uprostřed.
4. Pečeme v troubě vyhřáté. na 200 stupňů asi 5-10 minut, poté stupeň snížíme na 160 stupňů a dopékáme dalších cca 5-10 minut do zlatova. Troubu v průběhu pečení neotvíráme, aby nám těsto nespadlo! Správně upečené věnečky musí být tvrdé.
5. Věnečky necháme zcela vychladnout při pokojové teplotě a připravíme si krém.

Domácí žloutkové věnečky s vanilkový krémem a šlehačkou z mascarpone
6. Mléko s cukrem nalijeme do kastrůlku a dáme ohřívat. Když je mléko vlažné, odlejeme cca 2 dl do misky, ve které rozmícháme cukr a pudinkový prášek. Zbytek mléka přivedeme k varu.

Domácí věnečky z odpalovaného těsta s ananasovým krémem
7. Když mléko začne vařit, vlijeme do něj pudinkovou směs a vaříme cca 5 minut na za stálého míchání na hustý pudink. Poté necháme vychladnout buď mícháním anebo přikryté folií při pokojové teplotě.
8. Když je krém vychlazený, vmícháme kousky másla stejné pokojové teploty a žloutky pokojové teploty. Řádně krém prošleháme do hladka.
9. Teď si připravíme fondánovou polevu. Fondán vložíme do kastrůlku, zalijeme vodou a při mírné teplotě mícháme než se rozpustí.. Fondán nesmí být horký, jinak by ztratil svojí sytou barvu a byl by průhledný.
10. Vychlazené věnečky vodorovně rozřízneme a do spodních částí naplníme připravený žloutkový krém. Vrchní poloviny věnečků namáčíme vrchem do fondánu a řeznou stranou přikryjeme žloutkový krém. Fondán by měl přirozeně po věnečcích stékat.
Tipy a rady na závěr
Chcete li mít věnečky stejně velké, na pečící papír si obkreslete kolečko vámi požadované velikosti, například velikosti formičky anebo sklenice.
Fondán lze koupit v supermarketech anebo v obchodech s cukrářskými výrobky.
Nikdy nedávejte do těsta olivový olej, pouze rostlinný, olivový je na pečení příliš aromatický.

Lahodné domácí větrníky s krémem a šlehačkou, které si jednoduše připravíte doma
zdroj: cooky.cz, částečně upraveno AI