Vepřová panenka patří mezi nejžádanější kousky masa na českých stolech. Její jemná struktura a výrazná chuť si získaly srdce mnoha milovníků dobré kuchyně. Připravená s domácími hranolkami vytváří dokonalost, která potěší celou rodinu.

Vepřová panenka obsahuje minimální množství tuku a vysoké procento kvalitních bílkovin. Díky své struktuře se rychle propéká a zůstává uvnitř šťavnatá, pokud dodržíte správný čas pečení. Domácí hranolky oproti mraženým variantám obsahují více vitamínů a minerálů, protože se nepodrobují dlouhodobému skladování.

Recept na vepřovou panenku s křupavoučkými hranolkami

Doba pečení v troubě 25 až 30 minut.

Ingredience pro přípravu

Vepřová panenka:

  • 800 g vepřové panenky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička černého pepře
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla

Domácí hranolky:

  • 1 kg brambor (nejlépe odrůda Agria)
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky paprikového koření
Obrázek k receptu na vepřovou panenku s domácími hranolkami
Foto: Freepik.com, Domácí hranolky

Postup přípravy panenky

1. Brambory důkladně omyjte, oloupejte a nakrájejte na rovnoměrné hranolky o tloušťce asi 1 cm. Vložte je do studené vody na 30 minut, aby se zbavily přebytečného škrobu.

2. Rozehřejte troubu na 200 stupňů. Jeden plech vyložte pečicím papírem na hranolky, druhý připravte pro maso.

3. Brambory osušte kuchyňskou utěrkou, promíchejte s olejem, solí a paprikou. Rozložte na plech v jedné vrstvě a pečte 35 až 40 minut, každých 15 minut otočte.

4. Panenku osušte, osolte, opepřete a posypte tymiánem. Na pánvi rozehřejte olej a panenku opékejte ze všech stran do zlatova (celkem 8 až 10 minut).

5. Opečenou panenku přeložte na plech, přidejte rozmačkaný česnek a kousky másla. Pečte 25 až 30 minut na 180 stupňů.

6. Upečené maso nechte odpočinout 10 minut pod alobalem před krájením.

Obrázek receptu na vepřovou panenku ve slaninovém závoji s bramborovou kaší.

Pětihvězdičková kuchyně u vás doma: Vepřová panenka ve slanině s hebkou bramborovou kaší

Tipy redakce

  • Kontrola propečení: Použijte masový teploměr – ideální teplota ve středu panenky je 63 až 65 stupňů. Maso pak bude růžové a šťavnaté.
  • Perfektní hranolky: Brambory před pečením důkladně osušte a nepřeplňujte plech. Vzduch musí cirkulovat kolem každého kousku.
  • Marinování přes noc: Panenku můžete den předem naložit do oleje s bylinkami a česnekem. Chuť se tak lépe vstřebá do masa.
  • Servírování: Maso krájejte kolmo na vlákna na plátky silné 1,5 cm. Podávejte ihned s horkými hranolkami a čerstvým salátem.
Obrázek receptu na Panenku v pepřové róbě aneb v omáčce ze zeleného pepře

Vepřová panenka se smetanovou omáčkou ze zeleného pepře: Jemně kořeněný oběd lepší než z restaurace

Obrázek receptu na vepřovou panenku s liškovou omáčkou a domácími kroketami.

Vepřová panenka s liškovou omáčkou a domácími kroketami

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest