Vepřová pečeně s medovo-hořčičnou omáčkou představuje pokrm, který spojuje sladkost medu s pikantností hořčice v harmonické symfónii chutí. Jemně dušené maso se doslova rozpadá na vidličce a jeho přirozenou chuť dokonale doplňuje krémová omáčka s charakteristickou zlatavou barvou. Tento pokrm se hodí nejen na všední oběd, ale také na slavnostní příležitosti, kdy chcete hosty překvapit něčím výjimečným.

Med v omáčce není jen sladidlem, ale také přírodním změkčovačem masa. Jeho enzymy pomáhají rozložit tužší vlákna ve svalovině, díky čemuž je výsledné vepřové maso velice jemné a šťavnaté. Plnotučná hořčice zase dodává pokrmu hloubku chuti a lehkou pikantnost, která krásně kontrastuje se sladkostí medu. Kombinace těchto dvou ingrediencí je známá již staletí a v různých obměnách se objevuje v kuchyních po celém světě.

Recept na šťavnatou vepřovou pečeni s medovo-hořčičnou omáčkou

Doba přípravy 90 až 120 minut.

Ingredience pro přípravu

Maso a omáčka:

  • 500 g vepřové pečeně
  • 1 ks střední cibule
  • 1 ks kořenové petržele
  • 50 g másla
  • 5 lžic slunečnicového oleje
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • 3 lžíce medu
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 2 lžíce máslové jíšky
  • 1 hrst čerstvého libečku
  • sůl a černý drcený pepř

Doporučené přílohy:

  • šťouchané brambory nebo bramborové krokety

Postup přípravy vepřové pečeně vcelku

1. Vepřovou pečeni důkladně osolíme a opepříme ze všech stran. Nejlépe pracujeme na velkém talíři, kde maso můžeme pohodlně otáčet a kořenění se rovnoměrně rozloží.

2. V těžkém hrnci nebo pánvi s vyšším okrajem rozpálíme slunečnicový olej.

3. Pečeni osmažíme ze všech stran dozlatova, což trvá přibližně 8 až 10 minut.

4. Během smažení se na povrchu masa vytvoří křupavá krusta, která zadrží šťávy uvnitř.

5. Mezitím si nakrájíme petržel a cibuli na menší kousky.

6. Důkladně osmahnuté maso vyjmeme z hrnce a odložíme na talíř.

7. Do výpeku přidáme máslo a necháme jej rozpustit.

8. Přidáme nakrájenou petržel s cibulí a za občasného míchání smažíme na střední teplotě, dokud zelenina nezačne lehce hnědnout. Tento proces trvá asi 5 až 7 minut.

9. K osmahnuté zelenině přilijeme kuřecí vývar a vrátíme maso i se šťávami, které z něj vytekly na talíř.

10. Přidáme hořčici a med, vše promícháme a pod poklicí pozvolna dusíme přibližně hodinu.

11. Po hodině vyndáme maso z hrnce a necháme jej odpočinout.

12. Do hrnce s omáčkou přidáme máslovou jíšku a pomocí tyčového mixéru důkladně rozmixujeme, aby omáčka získala krémovou konzistenci.

Obrázek k receptu na vepřové kapsy

Plněné vepřové kapsy kysaným zelím, cibulkou a slaninou

13. Za občasného míchání necháme 15 minut provařit.

14. Mezitím si nakrájíme libeček nadrobno a přidáme do hotové omáčky, zamícháme.

Tipy redakce

  • Výběr masa: Nejkvalitnější je pečeně z krku nebo plecka, která obsahuje dostatek intramuskulárního tuku. Maso tak zůstane šťavnaté i po delším dušení.
  • Správná konzistence omáčky: Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu horkého vývaru. Naopak při řídké konzistenci nechte odpařit bez pokličky několik minut.
  • Skladování medu: Používejte kvalitní med, nejlépe květový nebo akátový. Krystalizovaný med před použitím lehce ohřejte, aby se snáze rozpustil.
  • Servírování: Maso nakrájejte až těsně před podáváním, aby nevyschlo. Omáčku podávejte v misce zvlášť nebo přímo přelijte na talíři.
Obrázek k receptu na trhané vepřové maso s bramborem

Pomalu pečené trhané vepřové maso s houbovými šťouchanými brambory: Pulled pork, které se Vám rozplyne na jazyku

Obrázek k receptu na vepřové plátky v omáčce z pečených paprik a cibule

Udělejte o obědu něco nového: Vepřové plátky v omáčce z pečených paprik a cibule

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest