Vepřová pečeně s medovo-hořčičnou omáčkou představuje pokrm, který spojuje sladkost medu s pikantností hořčice v harmonické symfónii chutí. Jemně dušené maso se doslova rozpadá na vidličce a jeho přirozenou chuť dokonale doplňuje krémová omáčka s charakteristickou zlatavou barvou. Tento pokrm se hodí nejen na všední oběd, ale také na slavnostní příležitosti, kdy chcete hosty překvapit něčím výjimečným.
Med v omáčce není jen sladidlem, ale také přírodním změkčovačem masa. Jeho enzymy pomáhají rozložit tužší vlákna ve svalovině, díky čemuž je výsledné vepřové maso velice jemné a šťavnaté. Plnotučná hořčice zase dodává pokrmu hloubku chuti a lehkou pikantnost, která krásně kontrastuje se sladkostí medu. Kombinace těchto dvou ingrediencí je známá již staletí a v různých obměnách se objevuje v kuchyních po celém světě.
Recept na šťavnatou vepřovou pečeni s medovo-hořčičnou omáčkou
Doba přípravy 90 až 120 minut.
Ingredience pro přípravu
Maso a omáčka:
- 500 g vepřové pečeně
- 1 ks střední cibule
- 1 ks kořenové petržele
- 50 g másla
- 5 lžic slunečnicového oleje
- 3 lžíce plnotučné hořčice
- 3 lžíce medu
- 1 l kuřecího vývaru
- 2 lžíce máslové jíšky
- 1 hrst čerstvého libečku
- sůl a černý drcený pepř
Doporučené přílohy:
- šťouchané brambory nebo bramborové krokety
Postup přípravy vepřové pečeně vcelku
1. Vepřovou pečeni důkladně osolíme a opepříme ze všech stran. Nejlépe pracujeme na velkém talíři, kde maso můžeme pohodlně otáčet a kořenění se rovnoměrně rozloží.
2. V těžkém hrnci nebo pánvi s vyšším okrajem rozpálíme slunečnicový olej.
3. Pečeni osmažíme ze všech stran dozlatova, což trvá přibližně 8 až 10 minut.
4. Během smažení se na povrchu masa vytvoří křupavá krusta, která zadrží šťávy uvnitř.
5. Mezitím si nakrájíme petržel a cibuli na menší kousky.
6. Důkladně osmahnuté maso vyjmeme z hrnce a odložíme na talíř.
7. Do výpeku přidáme máslo a necháme jej rozpustit.
8. Přidáme nakrájenou petržel s cibulí a za občasného míchání smažíme na střední teplotě, dokud zelenina nezačne lehce hnědnout. Tento proces trvá asi 5 až 7 minut.
9. K osmahnuté zelenině přilijeme kuřecí vývar a vrátíme maso i se šťávami, které z něj vytekly na talíř.
10. Přidáme hořčici a med, vše promícháme a pod poklicí pozvolna dusíme přibližně hodinu.
11. Po hodině vyndáme maso z hrnce a necháme jej odpočinout.
12. Do hrnce s omáčkou přidáme máslovou jíšku a pomocí tyčového mixéru důkladně rozmixujeme, aby omáčka získala krémovou konzistenci.

Plněné vepřové kapsy kysaným zelím, cibulkou a slaninou
13. Za občasného míchání necháme 15 minut provařit.
14. Mezitím si nakrájíme libeček nadrobno a přidáme do hotové omáčky, zamícháme.
Tipy redakce
- Výběr masa: Nejkvalitnější je pečeně z krku nebo plecka, která obsahuje dostatek intramuskulárního tuku. Maso tak zůstane šťavnaté i po delším dušení.
- Správná konzistence omáčky: Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu horkého vývaru. Naopak při řídké konzistenci nechte odpařit bez pokličky několik minut.
- Skladování medu: Používejte kvalitní med, nejlépe květový nebo akátový. Krystalizovaný med před použitím lehce ohřejte, aby se snáze rozpustil.
- Servírování: Maso nakrájejte až těsně před podáváním, aby nevyschlo. Omáčku podávejte v misce zvlášť nebo přímo přelijte na talíři.

Pomalu pečené trhané vepřové maso s houbovými šťouchanými brambory: Pulled pork, které se Vám rozplyne na jazyku

Udělejte o obědu něco nového: Vepřové plátky v omáčce z pečených paprik a cibule
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková