Opět jsme u jednoho houbového receptu a vepřového, drazí přátelé. Co jiného je více klasické v české kuchyni než knedlíky na jakýkoliv způsob a k tomu kus masa? No a houby, ty jsou taky součástí mnoha pokrmů a buď je milujete nebo nesnášíte. Já osobně je miluji na všechny způsoby a taky je ráda sbírám. Ale znám i lidi, kteří je nesnáší a nesbírají, ba dokonce i takové, kteří je rádi sbírají, ale nekonzumují. Dnes připravíme výborné křehké plátky se silnou omáčkou a chlupáči.
Nicméně vepřové na houbách vzniklo v době, kdy houby byly běžnou a snadno dostupnou surovinou. V kombinaci s vepřovým masem a chlupatými knedlíky jde o jídlo, které bylo oceněno nejen pro svojí chuť, ale taky pro vydatnost – jako jídlo pro těžce pracující. Ale kombinace šťavnatých vepřových plátků, voňavé houbové omáčky a nadýchaných chlupatých knedlíků je pokrm, který opravdu zahřeje a zasytí a je symbolem sytého a poctivého jídla české kuchyně.
Recept na vepřové na houbách s chlupatými knedlíky
Ingredience na přípravu masa a knedlíků
Maso
- plátky vepřové krkovice
- sůl, pepř a staročeské koření dle chuti
- hrubozrnná hořčice
- cibule
- sádlo nebo olej
- drcený kmín
- houby – čerstvé, sušené nebo mražené
- bílé víno
- rajský protlak
Chlupaté knedlíky
- 500 g syrových brambor (jemně nastrouhaných)
- 200 ga uvařených brambor (klidně z minuého dne)
- 150-200 g hrubé mouky (podle hustoty těsta)
- 1 vejce
- špetka soli
- trocha hladké mouky anebo škrobu na lehké obalení knedlíků před vařením
Postup přípravy
Maso
1. Vepřovou krkovici nakrájíme na slabší plátky, které osolíme a opepříme z obou stran. Poté z jedné strany okořeníme staročeským kořením a z druhé strany potřeme hořčicí.
2. Na dno remosky nakrájíme cibuli, na ní uložíme plátky masa, mezi plátky navrstvíme nakrájené na plátky houby a posypeme drceným kmínem.
3. Přidáme trochu sádla a v bílém víně rozmíchanou polovinu rajského protlaku. Pokrm v remosce pečeme 1 hodinu, v polovině pečení plátky otočíme a promícháme.
Chlupaté knedlíky
1.Syrové brambory oloupeme a omyjeme. Jemně nastrouháme a jemně vymačkáme vodu.
2. Uvařené brambory jemně nastrouháme.’a smícháme se syrovými brambory.
Plátky vepřové krkovice připravené na houbách s omáčkou z cibulovo – sádlového základu
3. Do směsi brambor přidáme vejce, sůl a pomalu přisypáváme hrubou mouku. Těsto by mělo být kompaktní, ale stále mírně lepivé.
4. Pomocí lžíce a rukou namočených ve vodě tvoříme knedlíky cca velikosti golfového míčku. Aby se nelepily, můžeme je lehce obalit v mouce anebo škrobu a vkládáme je do vařící osolené vody.
Kuřecí stehna pečená na másle, houbách, cibuli a česneku
5. Vaříme ve vodě cca 10 minut, dokud knedlíky nevyplavou na povrch. Vyndáme je z vody a podáváme.
Tipy a triky
Když knedlíky vyplavou na povrch, vybíráme je děrovanou vařečkou a můžeme je krátce opláchnout studenou vodou. To nám zajistí, že se zastaví proces vaření a že budou knedlíky nadýchané.
zdroj: cooky.cz, částečně upraveno AI