Opět jsme u jednoho houbového receptu a vepřového, drazí přátelé. Co jiného je více klasické v české kuchyni než knedlíky na jakýkoliv způsob a k tomu kus masa? No a houby, ty jsou taky součástí mnoha pokrmů a buď je milujete nebo nesnášíte. Já osobně je miluji na všechny způsoby a taky je ráda sbírám. Ale znám i lidi, kteří je nesnáší a nesbírají, ba dokonce i takové, kteří je rádi sbírají, ale nekonzumují. Dnes připravíme výborné křehké plátky se silnou omáčkou a chlupáči.

Nicméně vepřové na houbách vzniklo v době, kdy houby byly běžnou a snadno dostupnou surovinou. V kombinaci s vepřovým masem a chlupatými knedlíky jde o jídlo, které bylo oceněno nejen pro svojí chuť, ale taky pro vydatnost – jako jídlo pro těžce pracující. Ale kombinace šťavnatých vepřových plátků, voňavé houbové omáčky a nadýchaných chlupatých knedlíků je pokrm, který opravdu zahřeje a zasytí a je symbolem sytého a poctivého jídla české kuchyně.

Recept na vepřové na houbách s chlupatými knedlíky

Ingredience na přípravu masa a knedlíků

Maso

  • plátky vepřové krkovice
  • sůl, pepř a staročeské koření dle chuti
  • hrubozrnná hořčice
  • cibule
  • sádlo nebo olej
  • drcený kmín
  • houby – čerstvé, sušené nebo mražené
  • bílé víno
  • rajský protlak

Chlupaté knedlíky

  • 500 g syrových brambor (jemně nastrouhaných)
  • 200 ga uvařených brambor (klidně z minuého dne)
  • 150-200 g hrubé mouky (podle hustoty těsta)
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • trocha hladké mouky anebo škrobu na lehké obalení knedlíků před vařením

Postup přípravy

Maso

1. Vepřovou krkovici nakrájíme na slabší plátky, které osolíme a opepříme z obou stran. Poté z jedné strany okořeníme staročeským kořením a z druhé strany potřeme hořčicí.

2. Na dno remosky nakrájíme cibuli, na ní uložíme plátky masa, mezi plátky navrstvíme nakrájené na plátky houby a posypeme drceným kmínem.

3. Přidáme trochu sádla a v bílém víně rozmíchanou polovinu rajského protlaku. Pokrm v remosce pečeme 1 hodinu, v polovině pečení plátky otočíme a promícháme.

Příprava masa v remosce.
Foto: cooky.cz, Příprava masa v remosce.

Chlupaté knedlíky

1.Syrové brambory oloupeme a omyjeme. Jemně nastrouháme a jemně vymačkáme vodu.

2. Uvařené brambory jemně nastrouháme.’a smícháme se syrovými brambory.

Obrázek receptu na Vepřovou krkovici na žampionech se silnou omáčkou

Plátky vepřové krkovice připravené na houbách s omáčkou z cibulovo – sádlového základu

3. Do směsi brambor přidáme vejce, sůl a pomalu přisypáváme hrubou mouku. Těsto by mělo být kompaktní, ale stále mírně lepivé.

Těsto na chlupaté knedlíky
Foto: cooky.cz, Těsto na chlupaté knedlíky

4. Pomocí lžíce a rukou namočených ve vodě tvoříme knedlíky cca velikosti golfového míčku. Aby se nelepily, můžeme je lehce obalit v mouce anebo škrobu a vkládáme je do vařící osolené vody.

Chutné kuřecí stehno pečené s houbami, cibulí, česnekem a máslem.

Kuřecí stehna pečená na másle, houbách, cibuli a česneku

5. Vaříme ve vodě cca 10 minut, dokud knedlíky nevyplavou na povrch. Vyndáme je z vody a podáváme.

Tipy a triky

Když knedlíky vyplavou na povrch, vybíráme je děrovanou vařečkou a můžeme je krátce opláchnout studenou vodou. To nám zajistí, že se zastaví proces vaření a že budou knedlíky nadýchané.

zdroj: cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest