Vepřový řízek patří v české kuchyni mezi legendy. Symbol rodinných obědů, slavnostních večeří i nedělí. Jenže tentokrát nejde o klasický řízek smažený ve strouhance. Zkusíme si připravit hornický řízek, který je velmi bohatý na suroviny a plný jiných chutí. Často se mu přezdívá hornický řízek, není zcela ale jasné proč tomu tak je.

Použijeme čtyři plátky vepřového masa, ideálně z kýty nebo karé. Vepřové maso je všestranné, nasákne chutě ostatních surovin a zároveň si udrží svou strukturu, takže i při pečení zůstane šťavnaté. O tom se sami můžete přesvědčit!

Recept na hornické vepřové řízky

Ingredience pro přípravu

  • 4 plátky vepřových řízků
  • 2 rajčata
  • 4 žampiony
  • 1 pikantní paprika
  • 200 g sýra
  • 1 klobása
  • 4 plátky uzené šunky
  • sůl a pepř
  • grilovací koření
  • 50 g másla
  • olej na smažení

Postup přípravy

1. Řízky zlehka osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji zprudka z obou stran orestujeme dozlatova.

2. Křupavé řízky přendáme na plech a vyskládáme na ně nakrájenou klobásu, pikantní papriku, žampiony, šunku a zasypeme nastrouhaným sýrem.

3. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme, dokud sýr nechytne zlatavou barvu.

4. Podáváme s přílohou dle chuti a zeleninovou oblohou.

Obrázek receptu na Pečené obrácené řízky v cibulovém kabátku

Řízky z trouby: Pečené obrácené řízky v cibulovém kabátku

Obrázek receptu na nakládané vepřové řízky v bílém aromatickém jogurtu.

Nakládané vepřové řízky: Příprava vepřových řízků v aromatické jogurtové marinádě

Zajímavosti a tipy

Můžete si připravit řízky i předem, poskládat je na plech a zapéct až těsně před podáváním.

Jídlo je skvělé i druhý den, ohřáté nebo studené, proto je ideální na cesty nebo do práce.

Můžeme pro intenzivnější chuť přidat navrch pikantní hořčici.

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest