Vepřový řízek patří v české kuchyni mezi legendy. Symbol rodinných obědů, slavnostních večeří i nedělí. Jenže tentokrát nejde o klasický řízek smažený ve strouhance. Zkusíme si připravit hornický řízek, který je velmi bohatý na suroviny a plný jiných chutí. Často se mu přezdívá hornický řízek, není zcela ale jasné proč tomu tak je.
Použijeme čtyři plátky vepřového masa, ideálně z kýty nebo karé. Vepřové maso je všestranné, nasákne chutě ostatních surovin a zároveň si udrží svou strukturu, takže i při pečení zůstane šťavnaté. O tom se sami můžete přesvědčit!
Recept na hornické vepřové řízky
Ingredience pro přípravu
- 4 plátky vepřových řízků
- 2 rajčata
- 4 žampiony
- 1 pikantní paprika
- 200 g sýra
- 1 klobása
- 4 plátky uzené šunky
- sůl a pepř
- grilovací koření
- 50 g másla
- olej na smažení
Postup přípravy
1. Řízky zlehka osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji zprudka z obou stran orestujeme dozlatova.
2. Křupavé řízky přendáme na plech a vyskládáme na ně nakrájenou klobásu, pikantní papriku, žampiony, šunku a zasypeme nastrouhaným sýrem.
3. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme, dokud sýr nechytne zlatavou barvu.
4. Podáváme s přílohou dle chuti a zeleninovou oblohou.

Řízky z trouby: Pečené obrácené řízky v cibulovém kabátku

Nakládané vepřové řízky: Příprava vepřových řízků v aromatické jogurtové marinádě
Zajímavosti a tipy
Můžete si připravit řízky i předem, poskládat je na plech a zapéct až těsně před podáváním.
Jídlo je skvělé i druhý den, ohřáté nebo studené, proto je ideální na cesty nebo do práce.
Můžeme pro intenzivnější chuť přidat navrch pikantní hořčici.