Vepřové rolky jsou kulinářský evergreen, který se během desetiletí proměňoval podle chutí a možností jednotlivých kuchyní i kuchařek. Někdy v nich byla náplň ze špenátu, jindy cibulová slanina, nebo pikantní klobása. Ale když se do středu masa schová celé uvařené vejce, rozhodně nejde o žádnou nudu. Každý plátek odhalené rolky totiž ukazuje krásné, světlé oko vajíčka uprostřed, obklopené šťavnatým masem a případně jemně dochucenou omáčkou.

Vejce jako náplň masa má v české kuchyni tradici. Najdeme ho například ve vaječných sekaných nebo staročeské velikonoční sekané. Když je vejce zabaleno do masa, vytvoří při krájení efektní vzor, který působí slavnostně. A protože vejce je neutrální, nenápadně nasákne chutě okolního masa i kořeněné omáčky, aniž by dominovalo.

Recept na luxusní vepřové rolky na paprice

Ingredience pro přípravu

  • 4 plátky vepřového masa (kotleta nebo kýta)
  • sůl a pepř
  • hořčice
  • několik plátků anglické slaniny
  • 4 vejce uvařené natvrdo
  • olej
  • 1 cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce másla
  • mletá červená paprika
  • masový vývar
  • smetana

Postup přípravy vepřových rolek

1. Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a vyskládáme na něj slaninu.

2. Na každý plátek položíme vajíčko a pevně zabalíme, spíchneme párátkem nebo svážeme potravinářským provázkem.

3. Na rozpáleném oleji zprudka opečeme, maso vyjmeme a do výpeku dáme nakrájenou cibuli, kterou osmahneme.

4. Maso vrátíme do kastrolu, podlijeme vývarem a dusíme doměkka.

Obrázek receptu na Balkánskou krkovičku s rýží

Šťavnaté plátky vepřové krkovice po srbsku s rýží

5. Měkké maso vyjmeme a zabalíme do alobalu, aby nevysychalo.

6. Šťávu zaprášíme paprikou, promícháme, vlijeme smetanu s rozmíchanou moukou a pokud je třeba přidáme ještě vývar.

7. Omáčku povaříme a přecedíme.

8. Nakonec omáčku zjemníme kouskem másla a podle potřeby dochutíme solí.

Vepřové rolky plněné vejcem.
Foto: freepik.com, Vepřové rolky plněné vejcem.

Další tipy k přípravě

Maso lze po opečení místo dušení v omáčce také zapéct v troubě.

Papriková omáčka může být jemná i krémová, pokud do ní přidáte rozmixovanou červenou pečenou papriku, získá plnější chuť a barvu.

Podáváme ideálně s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší.

Obrázek receptu na vepřové kapsy plněné sušenými houbami.

Vepřové kapsy plněné sušenými houbami a jako příloha šťouchané brambory

Obrázek receptu na vepřové závitky se zelím z červené cibule a karlovarským knedlíkem.

Závitky z vepřového s karlovarským knedlíkem a se zelím, které připravíme z červené cibule

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest