Vepřové rolky jsou kulinářský evergreen, který se během desetiletí proměňoval podle chutí a možností jednotlivých kuchyní i kuchařek. Někdy v nich byla náplň ze špenátu, jindy cibulová slanina, nebo pikantní klobása. Ale když se do středu masa schová celé uvařené vejce, rozhodně nejde o žádnou nudu. Každý plátek odhalené rolky totiž ukazuje krásné, světlé oko vajíčka uprostřed, obklopené šťavnatým masem a případně jemně dochucenou omáčkou.
Vejce jako náplň masa má v české kuchyni tradici. Najdeme ho například ve vaječných sekaných nebo staročeské velikonoční sekané. Když je vejce zabaleno do masa, vytvoří při krájení efektní vzor, který působí slavnostně. A protože vejce je neutrální, nenápadně nasákne chutě okolního masa i kořeněné omáčky, aniž by dominovalo.
Recept na luxusní vepřové rolky na paprice
Ingredience pro přípravu
- 4 plátky vepřového masa (kotleta nebo kýta)
- sůl a pepř
- hořčice
- několik plátků anglické slaniny
- 4 vejce uvařené natvrdo
- olej
- 1 cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce másla
- mletá červená paprika
- masový vývar
- smetana
Postup přípravy vepřových rolek
1. Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a vyskládáme na něj slaninu.
2. Na každý plátek položíme vajíčko a pevně zabalíme, spíchneme párátkem nebo svážeme potravinářským provázkem.
3. Na rozpáleném oleji zprudka opečeme, maso vyjmeme a do výpeku dáme nakrájenou cibuli, kterou osmahneme.
4. Maso vrátíme do kastrolu, podlijeme vývarem a dusíme doměkka.

Šťavnaté plátky vepřové krkovice po srbsku s rýží
5. Měkké maso vyjmeme a zabalíme do alobalu, aby nevysychalo.
6. Šťávu zaprášíme paprikou, promícháme, vlijeme smetanu s rozmíchanou moukou a pokud je třeba přidáme ještě vývar.
7. Omáčku povaříme a přecedíme.
8. Nakonec omáčku zjemníme kouskem másla a podle potřeby dochutíme solí.
Další tipy k přípravě
Maso lze po opečení místo dušení v omáčce také zapéct v troubě.
Papriková omáčka může být jemná i krémová, pokud do ní přidáte rozmixovanou červenou pečenou papriku, získá plnější chuť a barvu.
Podáváme ideálně s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší.

Vepřové kapsy plněné sušenými houbami a jako příloha šťouchané brambory

Závitky z vepřového s karlovarským knedlíkem a se zelím, které připravíme z červené cibule
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI