Zkoušeli jste někdy péct kuře vertikálně? Chutná trochu jinak, více jako z grilu. Poradíme vám jak na to, když nemáte gril ani stojan na kuře.
Vertikálně upečené kuře má tu výhodu, že je křupavé ze všech stran a není nasáklé tukem. Můžete narazit na kovové stojany na vertikální pečení kuřete, pokud ho ale nemáte, tak nezoufejte. Vystačíte si pouze s jednou prázdnou pivní lahví.
Recept na vertikálně pečené kuře
Pečeme křupavé kuře na stojáka, délka přípravy 2 hodiny.
Potřebné vybavení
- 1 Plech
- 1 Pivní skleněná láhev
Suroviny
- 1 ks Celé kuře
- 2 ks Mrkve
- 2 ks Cibule
- Brambory (dle počtu porcí)
- Čerstvá petrželka
- Sůl, pepř, majoránka, česnek, mletá červená paprika
Postup
- Nejlépe den předem na noc si umyjeme kuře a pomažeme ho olejem a kořením.
- Zabalíme do alobalu a dáme necháme ho odpočívat.
- Další den si nakrájíme oloupané brambory, mrkev, cibuli a petrželku.
- Pivní láhev zbavíme etikety, omyjeme a ideálně sterilizujeme.
- Troubu si dáme předehřát na 180 stupňů Celsia.
- Následně pivo otevřeme a půl láhve odlejeme jinam.
- Kuře nasadíme na láhev co nejvíce to půjde.
- Na pečícím papírem vyložený plech dáme kuře na láhvi a nakrájenou zeleninu s bramborami, kterou mírně osolíme.
- Celý plech s kuřetem dáme péct do předehřáté trouby na 1,5 až 2 hodiny, dle velikosti kuřete.