Vitacitové řezy jsou lehký a svěží dezert s výraznou citrónovou chutí. Na lehkém piškotu se vznáší jemný krém a osvěžující poleva. Tento zákusek je ideální volbou pro letní oslavy nebo třeba když potřebujete rychle připravit něco chutného pro návštěvu.
Vitacit byl velmi populární instantní nápoj v československé éře a stále oblíbený je. Má výraznou citrónovou chuť a také obsahuje vitamín C. Mnoho hospodyněk ho začalo používat i v pečení, což vedlo ke vzniku těchto oblíbených řezů. Dnes můžete vitacit nahradit citrónovou šťávou s trochou cukru nebo i jinými druhy šumáků.
Recept na osvěžující řezy s krémem a vitacitem
Délka pečení v troubě 25 až 30 minut.
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 5 ks vajec
- 200 g cukru
- 200 g hladké mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
Náplň:
- 2 šlehačky (na šlehání)
- 2 zakysané smetany
- 2 vanilkové cukry
Krém:
- 1/2 l vody
- 1 vanilkový puding
- 1 citrónový Vitacit
Postup přípravy vitacitových řezů s krémem
1. Nejdřív připravte piškotové těsto – vyšlehejte vejce s cukrem do hutné pěny, opatrně vmíchejte mouku a prášek do pečiva.
2. Těsto vylijte na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 25 až 30 minut.
3. Během pečení připravte náplň – ušlehejte šlehačky do tuhé pěny a opatrně vmíchejte zakysanou smetanu a vanilkový cukr.
4. Krémem potřete celou plochu piškotu. A vrhněte se na citronovou polevu z Vitacitu.
5. Uvařte pudink z půl litru vody podle návodu na obalu a vmíchejte do něj citrónový Vitacit.
6. Ještě teplou polevu nalijte na svrchní díl piškotu a nechte v chladu ztuhnout.
7. Před podáváním nechte řezy dobře vychladnout a nakrájejte na porce velikostně dle vkusu.
Tipy redakce
Nadýchaný piškot: Klíčem k lehkému piškotu je řádné vyšlehání vajec s cukrem. Šlehejte nejméně 10 minut, dokud směs nezíská světlou barvu a výrazně se nezvětší. Mouku pak vmíchávejte opatrně, aby se těsto nesrazilo.
Krémová náplň: Šlehačky šlehejte do tuhé pěny, ale pozor na přešlehání. Zakysané smetany a vanilkové cukry vmíchávejte opatrně lžící, ne mixérem, aby se náplň nerozpadla.
Nahrazení Vitacitu: Pokud nemáte Vitacit, můžete ho nahradit šťávou z jednoho citrónu smíchanou s 2 lžícemi cukru nebo použít citrónovou kůru a trochu citrónové šťávy pro výraznou chuť.
Dokonalé krájení: Řezy krájejte až po úplném vychladnutí ostrým nožem, který mezi řezy oplachujte teplou vodou. Tak dosáhnete čistých řezů bez „rozmazání“ polevy.

Borůvkové vitacitové řezy – svěží ovocná fantazie
