Vitacitové řezy jsou lehký a svěží dezert s výraznou citrónovou chutí. Na lehkém piškotu se vznáší jemný krém a osvěžující poleva. Tento zákusek je ideální volbou pro letní oslavy nebo třeba když potřebujete rychle připravit něco chutného pro návštěvu.

Vitacit byl velmi populární instantní nápoj v československé éře a stále oblíbený je. Má výraznou citrónovou chuť a také obsahuje vitamín C. Mnoho hospodyněk ho začalo používat i v pečení, což vedlo ke vzniku těchto oblíbených řezů. Dnes můžete vitacit nahradit citrónovou šťávou s trochou cukru nebo i jinými druhy šumáků.

Recept na osvěžující řezy s krémem a vitacitem

Délka pečení v troubě 25 až 30 minut.

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 5 ks vajec
  • 200 g cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva

Náplň:

  • 2 šlehačky (na šlehání)
  • 2 zakysané smetany
  • 2 vanilkové cukry

Krém:

  • 1/2 l vody
  • 1 vanilkový puding
  • 1 citrónový Vitacit

Postup přípravy vitacitových řezů s krémem

1. Nejdřív připravte piškotové těsto – vyšlehejte vejce s cukrem do hutné pěny, opatrně vmíchejte mouku a prášek do pečiva.

2. Těsto vylijte na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 25 až 30 minut.

Obrázek k receptu na Vitacitové řezy
Foto: cooky.cz, Vitacitové řezy s krémem a citronovou příchutí

3. Během pečení připravte náplň – ušlehejte šlehačky do tuhé pěny a opatrně vmíchejte zakysanou smetanu a vanilkový cukr.

4. Krémem potřete celou plochu piškotu. A vrhněte se na citronovou polevu z Vitacitu.

5. Uvařte pudink z půl litru vody podle návodu na obalu a vmíchejte do něj citrónový Vitacit.

6. Ještě teplou polevu nalijte na svrchní díl piškotu a nechte v chladu ztuhnout.

7. Před podáváním nechte řezy dobře vychladnout a nakrájejte na porce velikostně dle vkusu.

Tipy redakce

Nadýchaný piškot: Klíčem k lehkému piškotu je řádné vyšlehání vajec s cukrem. Šlehejte nejméně 10 minut, dokud směs nezíská světlou barvu a výrazně se nezvětší. Mouku pak vmíchávejte opatrně, aby se těsto nesrazilo.

Krémová náplň: Šlehačky šlehejte do tuhé pěny, ale pozor na přešlehání. Zakysané smetany a vanilkové cukry vmíchávejte opatrně lžící, ne mixérem, aby se náplň nerozpadla.

Nahrazení Vitacitu: Pokud nemáte Vitacit, můžete ho nahradit šťávou z jednoho citrónu smíchanou s 2 lžícemi cukru nebo použít citrónovou kůru a trochu citrónové šťávy pro výraznou chuť.

Dokonalé krájení: Řezy krájejte až po úplném vychladnutí ostrým nožem, který mezi řezy oplachujte teplou vodou. Tak dosáhnete čistých řezů bez „rozmazání“ polevy.

Obrázek receptu na Borůvkové vitacitové řezy - svěží ovocná fantazie

Borůvkové vitacitové řezy – svěží ovocná fantazie

Obrázek receptu na Letní vitrínu vzpomínek: Jahodovou buchtu s tvarohově smetanovým krémem a želatinou z Vitacitu

Letní vitrína vzpomínek: Jahodová buchta s tvarohovo smetanovým krémem a želatinou z vitacitu

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest