Šlehačková bábovka je jedním z těch dezertů, které vyvolávají vzpomínky na dětství a babiččinu kuchyni. Vůně čerstvě upečené bábovky, která se line z trouby, má kouzlo přitahující celou rodinu ke stolu. Šlehačková bábovka se od tradičních bábovek liší svou mimořádnou vláčností. Vyniká svou vláčností a jemnou chutí především díky použité šlehačkové pěně.

Příprava začíná vyšleháním vajec s cukrem do nadýchané pěny, což je klíčový krok pro zajištění lehké struktury těsta. Poté se do této směsi přidává smetana ke šlehání, která dodává bábovce jemnost a bohatou chuť. Směs suchých ingrediencí, jako je mouka, prášek do pečiva a vanilkový cukr, se jemně vmíchává do šlehačkové pěny, čímž vzniká hladké, krémové těsto. Tento recept je ideální na víkend, kdy je čas na pečení, ale zároveň nevyžaduje příliš mnoho práce. Kombinace jednoduchých ingrediencí a rychlé přípravy dělá z tohoto dezertu skvělou volbu, když chcete něco sladkého, ale nechcete trávit hodiny v kuchyni.

Recept na šlehačkovou bábovku

Délka pečení v troubě cca 45 minut.

Obrázek receptu na vláčnou šlehačkovou bábovku.
Recept na vláčnou šlehačkovou bábovku.

Ingredience pro přípravu

  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • vanilkový extrakt
  • citronová kůra
  • kakao

Postup přípravy

1. Ve velké míse si smícháme smetanu ke šlehání, moučkový cukr, vejce, vanilkový cukr, trochu vanilkového extraktu a nastrouhanou citronovou kůru dle chuti.

Smícháme suroviny na těsto.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Smícháme suroviny na těsto.

2. Suroviny velmi dobře promícháme, musí se rozpustit zejména cukr.

3. Jakmile v těstu nejsou hrudky, tak si vymažeme formu máslem a vysypeme hrubou moukou. Do části těsta můžeme přisypat kakao a získat tak dvoubarevnou bábovku.

Vymažeme formu máslem.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Vymažeme formu máslem.

4. Dáme si předehřát troubu na 180 stupňů a těsto nalejeme do formy. Pokud máme i kakaovou část, nejdříve nalejeme světlou, poté tmavou a nakonec opět zbytek světlé.

Těsto nalejeme do formy.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Těsto nalejeme do formy.

5. Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme 35 – 45 minut, průběžně kontrolujeme špejlí.

6. Po upečení necháme vychladnout a vyklopíme na servírovací podnos.

Šlehačková bábovka.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Šlehačková bábovka.

7. Posypeme kakaem a moučkovým cukrem.

Tradice bábovek v Čechách

Tento dezert je také skvělý jako dárek pro přátele nebo sousedy – bábovky se v českých domácnostech tradičně předávají jako symbol vděčnosti a přátelství.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest