Podzim je období, kdy se příroda zbarví do teplých odstínů a vzduch je prosycen vůní spadaného listí. Podzim je pro mě čas, kdy se naše kuchyně naplňuje vůní skořice, hřebíčku a častěji pečeme, máte to stejně? Jedním z těchto podzimních pokladů je vláčný jablečný perník. Jeho příprava je jednoduchá a výsledek nikdy nezklame.
U nás je velmi oblíbený perník a jelikož máme nyní doma přebytek jablek, vyzkoušela jsem klasický perník ozvláštnit nastrouhanými jablky. Když jsem byla v těch experimentech, řekla jsem si, že vlašskými ořechy určitě nic nezkazím. Spojení perníkového koření, jablka a ořechy je prostě pecka a určitě budu doma tento moučník připravovat častěji. Pokud nemáte rádi ořechy, nahraďte je strouhaným kokosem.
Další tipy na rozšíření receptu na jablečný perník:
- polijte vychlazený jablečný perník čokoládovou polevou
- na vrch čokolády nasypejte nasekané ořechy nebo kokos.
Recept na Jablečný perník
Potřebné suroviny:
- 300 g polohrubé mouky
- 170 g cukru moučka
- 2 lžíce kakaa
- 100 ml oleje
- 2 vetší jablka nastrouhané nahrubo
- 2 vejce
- 130 ml mléka
- perníkový prášek do pečiva
- hrst vlašských ořechů (volitelná – možné nahradit kokosem)
Postup:
1. Všechny suroviny smícháme ve velké míse.
2. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
3. Hotové těsto přemístíme do vymazané a vysypané formy o rozměru 30 x 20. Pečeme 30 – 40 minut. Zda je moučník hotový ověříme pomocí špejle.
4. Jablečný moučník necháme vystydnout a podáváme.
Video recept s postupem na jablečný perník
TIP: máte chuť spíše na klasický perník? Prohlédněte si recept na Perník s povidlovým těstem, plněný marmeládou a zalitý čokoládovou polevou.