Med je jedním z nejstarších sladidel na světě. Při pečení často nahrazuje část cukru a zároveň pomáhá udržet moučník dlouho měkký. V našem receptu navíc je med i v přirozené formě. Díky jeho přírodní barvě získává roláda zlatavý odstín a nezaměnitelnou „vánoční“ vůni. V kombinaci s nadýchaným krémem vzniká dortově laděná pochoutka. Střídání jednotlivých vrstev chuti si bude pochvalovat každý.

Léčivá síla medu

Med se považuje nejen za potravinu, ale i za lék – jeho vlastnosti lze využít při nachlazení, ke zklidnění žaludku nebo jako součást hojivých mastí. Přestože v tepelné úpravě ztrácí většinu léčivých účinků, v dezertech zůstává cenným přírodním sladidlem. V roládách slouží jako pojivo i nositel charakteristické chuťové stopy.

Ingredience na korpus medové rolády marlenka

  • Vejce –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 4 ks;
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ špetka;
  • Rozpuštěné máslo –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 60 g;
  • Cukr krystal –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 120 g;
  • Tekutý med –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 100 g;
  • Polohrubá mouka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 200 g;
  • Jedlá soda –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžička.

Na náplň:

  • Máslo –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 200 g;
  • Moučkový cukr –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 150 g;
  • Vanilkový cukr –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 sáček;
  • Med –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžíce;
  • Smetanový sýr –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 150 g.

Na potření:

  • Med –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ lžíce;
  • Voda –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle potřeby.
  • Citronová šťáva –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ několik kapek.
Obrázek k receptu: Voňavá a nadýchaná medová roláda
Foto: YouTube, Recept na: Voňavá a nadýchaná medová roláda

Postup přípravy domácí medové rolády

  • Do mísy dejte vejce a se solí je rozšlehejte do pěny.
  • Přidejte cukr a dál šlehejte, až se rozpustí.
  • Postupně přidejte za stálého šlehání med a máslo.
  • Nakonec vmíchejte mouku smíchanou s jedlou sodou.
  • Těsto vlijte na plech pokrytý pečicím papírem a rovnoměrně rozetřete.
  • Pečte 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
  • Odřízněte kraje a uschovejte je, použijí se v dalším kroku.
  • Vzniklý plát opatrně rozřízněte (nejlépe strunou, popřípadě ostrým nožem) po délce (jako když řežete korpus dortový).
  • Změklé máslo ušlehejte.
  • Přidejte moučkový cukr a opět šlehejte.
  • Přisypte vanilkový cukr, med a smetanový sýr.
  • Vše ušlehejte.
Domácí řezy Marlenka

Oříškovo-medové řezy Marlenka, které si snadno připravíte doma

  • Vrchní vrstvu korpusu dejte na pracovní desku, spodní vrstvu opatrně oddělte od pečicího papíru.
  • Med rozmíchejte v troše vody s pár kapkami citronu, vzniklým roztokem potřete spodní plát těsta.
  • Naneste trochu krému.
  • Rovnoměrně rozetřete a přikryjte druhou částí korpusu.
  • Znovu potřete medovým roztokem, naneste další vrstvu krému a rovnoměrně rozetřete.
  • Zarolujte, pevně zabalte do potravinové fólie a dejte do lednice ztuhnout.
  • Mezitím rozdrobte zbylé těsto (nejlépe ve food procesoru).
  • Ztuhlou roládu potřete zbytkem krému a hustě posypejte drobečky.
  • Dejte ještě na minimálně 2 hodiny do lednice. Doporučuje se zabalit, aby nepochytala pachy.
Domácí marlenky

Medové Marlenky – Všemi milovaný dezert připravený v pohodlí domova

Zdroj: Autorský text, YouTube, Wikipedie

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest