Listové těsto jsme si oblíbili díky jeho variabilitě. Připravované naslano je skvělým základem pro jednoduché a přitom efektní pečivo. Efekt vrstvení je tvořen lákavou vrstvenou strukturou, která vzniká střídáním těsta a tuku. Díky tomu získává těsto své typické lístky a charakteristickou křupavost i nadýchanost. Při pečení na způsob pizzy se dá jednoduše potřít rajčatovou omáčkou, posypat sýrem, přidat oblíbené ingredience, jako je šunka nebo zelenina. Tato příprava je výhodná především pro svou rychlost, dostupnost a univerzálnost – výsledek připomíná pizzu, ale bez kynutí a dlouhé přípravy.

Dobré suroviny jako základ úspěchu

Při přípravě slané verze se doporučuje použít kvalitní máslové listové těsto (pozor na některé levnější verze, v nichž bývá například palmový olej), ideálně vyválené na tenký plát. Těsto můžete před pečením lehce propíchat vidličkou, propeče se pak rovnoměrně a nezvedne se příliš v místech bez náplně. Díky neutrální chuti si můžete hrát s kořením i surovinami – výborná je například kombinace se sýrem feta, rajčaty a bylinkami (například bazalkou). Výhodou je i možnost přípravy předem nakrájených porcí jako minipizzy nebo právě takových chlebíčků, jaké si upečete s naším receptem.

Ingredience na pizza předkrm

  • Listové těsto –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 balení;
  • Vejce –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Kečup –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 lžíce;
  • Měkký salám –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 100 g;
  • Střední nakládané okurky –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 ks;
  • Rajče –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Majonéza –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžíce;
  • Tvrdý sýr –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 150 g.
Obrázek k receptu: Snadné a báječné: zapečené „pizza“ chlebíčky z listového těsta
Foto: YouTube/Leckere Ideen, Recept na: Snadné a báječné: zapečené „pizza“ chlebíčky z listového těsta

Postup přípravy

  • Z listového těsta vyválejte obdélník.
  • Rádlem nebo kolečkem na pizzu jej nakrájejte na obdélníky (z jedné dávky jich vyjde asi 15).
  • Vyskládejte je na plech pokrytý pečicím papírem.
  • Rozšlehejte vejce, kterým následně obdélníky potřete.
  • Na každý dílek kápněte trochu kečupu, rozetřete jej lžící.
  • Salám nakrájejte na kostičky, které vyskládejte na jednotlivé obdélníky.
  • Okurky a rajče také nakrájejte na kostičky a posypte jimi chlebíčky.
  • Navrch přidejte trochu majonézy (nejlépe zdobicím sáčkem, aby majonéza byla v „řádcích“).
  • Povrch posypejte nahrubo nastrouhaným sýrem.
  • Pečte 20 minut v troubě předehřáté na 190 °C.
Obrázek receptu na Mini pizzy z hotového těsta.

Mini pizzy, které jsou hotové raz dva

Obrázek receptu na pizzu z pita chleba.

Líná pizza z pita chleba hotová za pár minut a bez kynutí

Zdroj: Autorský text, YouTube, Wikipedie

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest