Chcete si na víkend připravit něco výjimečné a nestát hodiny v kuchyni? Uvařte si tuto dokonalou harmonii chutí, která se bude rozplývat už na talíři. Stačí, když si do pekáčku naskládáte suroviny, dáte péct do trouby a práce bude hotová. Zapečená krkovička s bramborami patří mezi oblíbené pokrmy, a ještě více v kombinaci se smetanou, kde se spojuje sytá chuť masa s jemností smetany a křupavých pečených brambor.
Že je na tato jídla nejlepší krkovice, to už známe, protože její tukové žilky zajišťují, že maso zůstane i po delší tepelné úpravě měkké a šťavnaté a nebude vysušené. Tyto suroviny doplněné voňavým kořením nám vytvoří dokonalé nedělní jídlo téměř bez práce. Pro lehkost a osvěžení se k tomuto pokrmu hodí ledový salát s jemnou zálivkou – citronovou nebo jogurtovou, který jídlu přidá na svěžesti a vyváží bohatou chuť masa a brambor. Tak pojďme na něj a dobrou chuť!
Recept na voňavou pečenou krkovičku se smetanovými bramborami a svěžím salátem
Ingredience na přípravu nenáročného nedělního obědu Voňavou pečenou krkovičku
- brambory
- cibule
- vepřová krkovice
- hořčice
- anglická slanina
- smetana
- vejce
- sůl a pepř
Postup přípravy hlavního jídla z jednoho pekáčku voňavé krkovičky s bramborami a smetanou
1. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky, krkovici a slaninu na plátky a pak na čtverečky.
2. Na pekáč vymazaný tukem vrstvíme brambory, nakrájenou cibuli, krkovici potřenou hořčicí a znovu cibuli.
3. Poté poklademe plátky anglické slaniny a navrch znovu plátky brambor.

Líná zapečená krkovička na plechu – na cibuli, s bramborami a krustičkou
4. Průběžně vrstvy solíme a dle chuti opepříme. Nakonec zalijeme smetanou smíchanou s vejci.
5. Pečeme v troubě při teplotě 180 stupňů cca 1,20 hod.
Servírování
Pokrm podáváme teplý se svěřím ledovým salátem namočeným v citronovém nebo jogurtovém dresinku.

Zapečené mafiánské brambory: tenké plátky brambor vrstvené s uzeným masem a sýrovou omáčkou. Ještě nejsou dopečené a už se u nás stojí fronta
pozn.: částečně upraveno AI