Pečené brambory jsou klasikou, která nikdy neomrzí, ale v této verzi je povýšíme na samostatný, plnohodnotný a chuťově bohatý pokrm. Zvenku křupavé a uvnitř dokonale měkké brambory se doplňují se sladkou červenou cibulí, aromatickým česnekem a šťavnatou, křupavou anglickou slaninou. Tento recept je skvělou volbou, pokud hledáte rychlý a nenáročný oběd nebo večeři, který uspokojí každého milovníka poctivé kuchyně. Může sloužit jako dokonalá příloha k pečenému masu, ale věřte mi, že vás bez problémů zasytí i samotný
Klíč k jejich dokonalosti spočívá v technice dvou fází pečení. Když přidáte všechny suroviny hned na začátku, slanina se spálí a česnek zhořkne, zatímco brambory se teprve budou péct. A ještě, než se do toho pustíme, můj tip zní: pokud brambory před pečením namočíte na 15 až 20 minut do studené vody, odstraníte přebytečný škrob, a po okapání a osušení budou na plechu lépe chytat křupavou kůrku. První fází pečené brambory téměř upečeme, a teprve poté přidáme slaninu, cibuli a česnek, aby se chutě krásně propojily a slanina byla na závěr dokonale vypečená a křupavá.
Recept na brambory pečené s anglickou slaninou a česnekem
- Celková délka přípravy: 45 až 55 minut
- Doba aktivní přípravy: 10 minut
- Pečení: 35 až 45 minut
- Počet porcí: 4 porce
Ingredience k přípravě pečených brambor s anglickou slaninou
- 1 kg brambor
- 2 kusy červené cibule
- 4 stroužky česneku
- 150 g anglické slaniny
- olej (podle potřeby)
- soli (podle chuti)
Postup přípravy pečených brambor z pekáče
1. Nejprve si brambory oloupejte nebo je pouze důkladně omyjte se slupkou, pokud je chcete zachovat. Je důležité je nakrájet na stejně velké měsíčky, kostičky nebo kolečka, aby se zajistilo jejich rovnoměrné propečení.
2. Troubu předehřejte na 200 stupňů (pokud používáte horkovzdušnou troubu, teplota je ideální). Plech vyložte pečicím papírem a lehce jej pokapejte olejem.
3. Na plech rozložte nakrájené brambory a důkladně je osolte. Brambory promíchejte, aby se olej rovnoměrně dostal na všechny kousky a brambory se při pečení nepřilepily a získaly křupavou vrstvu.
4. Brambory vložte do trouby a pečte v první fázi, dokud nezačnou zlátnout a nebudou téměř měkké uvnitř, což obvykle trvá přibližně 25 až 30 minut.
5. Mezitím si připravte další suroviny – červenou cibuli nakrájejte na plátky, česnek na tenké plátky a anglickou slaninu na kostičky.
6. Po uplynutí první doby pečení brambory opatrně vyndejte z trouby. K bramborám přidejte nakrájenou červenou cibuli, plátky česneku a kostičky anglické slaniny. Celou směs zlehka promíchejte, aby se všechny suroviny rovnoměrně rozložily mezi brambory.
7. Snižte teplotu trouby na 180 stupňů a pekáč vložte zpět. Pečte ještě dalších 10 až 15 minut. Během této závěrečné fáze dojde k propojení chutí a slanina získá žádanou křupavost.

Francouzská cibulačka se zapečeným sýrovým toustem: Hřejivá polévka do podzimních dnů
Tipy redakce
- Použijte čerstvé bylinky pro silné aroma: Obzvláštněte chuť brambor tím, že je před prvním pečením obalíte v čerstvých bylinkách. Skvělý je rozmarýn, tymián nebo majoránka, které bramborám dodají výrazný, rustikální tón.
- Pro pikantnější variantu přidejte mleté koření: Zvyšte intenzitu chutí přidáním mleté papriky – ideálně uzené – nebo chilli vloček. Koření přimíchejte k bramborám s olejem na začátku pečení, aby se aroma teplem plně uvolnilo.
- Pro osvěžení podávejte s jogurtovým dipem: Doplňte pečené brambory lehkým dipem. Jednoduchý jogurtový dip z bílého jogurtu, bylinek (pažitka, petrželka) a trochy citronové šťávy je ideální pro osvěžení, které se k tučné slanině skvěle hodí.
- Nechte brambory vychladnout před krájením: Pokud chcete hranolky nebo kostky, po namočení a osušení je nechte krátce v mrazáku, aby se škrob stabilizoval. Brambory se pak nebudou lepit a budou na plechu křupavější.
