Koláče, buchty, záviny… my Češi zkrátka jsme národ jedlíků těchto laskomin. Připomeňte si s námi, jak to voní, když doma kyne základ na tyto dobroty. Základem je skvělý recept na kynuté těsto, pak už jde vše jako po másle. Navíc díky moderním pomocníkům již nemusíte „tahat“ těsto ručně, správné zamísení, uhnětení i kynutí dokáže zajistit například domácí pekárna. Snadno tak můžete připravit sladké pohoštění, nad nímž bude významně mrkat i vaše tchyně.

Pozor na domácí mazlíčky

Znáte to, při vaření či pečení bývá šrumec. Děti zrovna nutně něco potřebují, do toho volá babička… a rázem se může stát neštěstí. Opatrnosti nikdy nezbývá, jak se říká. Hlavně pejskaři by měli dávat pozor, pro tyto „čtyřnožce“ je totiž kynuté těsto přímo životu nebezpečné. I to je pro mnohé pejskaře důvodem pro pořízení domácí pekárny. V ní totiž kyne těsto uzavřené v bezpečném prostoru, kam se nenechavý čumáček nedostane.

Ingredience:

  • Hladká mouka – 1 kg;
  • Olej – 160 ml;
  • Čerstvé droždí – 1 kostka (42 g);
  • Mléko – 600 ml;
  • Sůl – 1 čajová lžička;
  • Cukr – 3 polévkové lžíce.
Obrázek k receptu: Klasika českých stolů: kynuté těsto jako od babičky
Foto: Uživatel Guitarbogus/Crearive Commons/CC BY-SA, Recept na: Klasika českých stolů: kynuté těsto jako od babičky

Postup:

  • Odměřte polovinu mléka.
  • Odlité mléko ohřejte. Pozor, musí být teplé, nikoliv horké, příliš vysoká teplota zabíjí kvasinky.
  • Přidejte lžíci cukru a rozdrobené droždí.
  • Dejte na teplé místo a nechte vzejít kvásek.
  • Tip na nádobí vhodné na kvásek: pozor na kov, ten by mohl s kváskem reagovat. Ideální je keramická miska a dřevěná či silikonová vařečka nebo stěrka.
  • Ve velké míse smíchejte osolenou mouku a cukr.
  • Přilijte olej a vzešlý kvásek.
  • Postupně přidávejte mléko.
  • Těsto důkladně propracujte. Můžete použít mixér s hnětacími háky, skvělá je také domácí pekárna (v té těsto i výborně kyne, je v ní totiž optimální a stálá teplota).
  • Těsto je správně nakynuté, když zdvojnásobí objem (trvá to přibližně hodinu).
  • Po vykynutí můžete tvořit buchty, koláče, záviny a další dobroty.
  • Jako základ pro náplň dobře poslouží tvaroh, švestky, jablka, mák, ořechy, skořice… jak je vám libo.
Šátečky s jablečnou náplní

Kynuté šátečky s jablečnou náplní: Měkké jako pohlazení, voňavé jako babiččina kuchyně

Obrázek receptu na Kynuté šneky - - nadýchané těsto, sladká skořice, svěží poleva - dokonalost v každém závitu

Skořicoví šneci s citronovou polevou: Nadýchané kynuté těsto, sladká skořice a svěží poleva v receptu, který zahřeje na duši

Zdroj: Autorský text, Healthline, Wikipedie

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest