Představte si vůni čerstvě upečené pizzy, která se line vaší kuchyní a zvuk bublajícího sýra, když ji vytáhnete z trouby. Tato pizza není jen obyčejným pokrmem, je to dílo lásky, které se skládá z pečlivě vybraných ingrediencí a je připraveno s vášní a péčí.
Příprava domácí pizzy je také skvělou příležitostí pro kreativitu. Můžete experimentovat s různými druhy mouky, aby jste našli tu pravou chuť a texturu těsta. Můžete si hrát s kombinacemi ingrediencí a objevovat nové chutě, které vám komerční pizzerie nemohou nabídnout.
Příprava pizzy doma
Když si připravujeme pizzu doma, máme plnou kontrolu nad tím, jaké do ní dáme ingredience. To znamená, že můžete vytvořit zdravější verzi, která je stejně chutná jako její kalorické protějšky. Můžete použít celozrnnou mouku, čerstvou zeleninu a dokonce i veganské sýry, pokud hledáte alternativu bez laktózy.
Domácí pizza je také skvělým způsobem, jak zapojit celou rodinu do vaření. Děti milují tvoření vlastních pizz a je to pro ně zábavný a interaktivní způsob, jak se naučit základy vaření. Ať už si vyberete klasické ingredience jako salám a mozzarellu, nebo se rozhodnete pro něco odvážnějšího jako kozí sýr a hrušky, výsledek bude vždy odměnou za vaši práci.
Domácí pizza je univerzální jídlo, které se hodí na jakoukoli příležitost, ať už je to rodinný oběd, večírek nebo jen lenivý večer. Takže, ať už jste začátečník nebo zkušený kuchař, příprava domácí pizzy je zábavná, odměňující a především chutná. S následujícím receptem si můžete být jisti, že vaše pizza bude mít ten pravý italský šmrnc, a to vše z pohodlí vaší domácnosti. Připravte si těsto, vyberte si své oblíbené ingredience a připravte se na gastronomický zážitek, který si budete pamatovat.
Recept a postup na domácí pizzu
Potřebné vybavení
- Trouba
- Pečící plech
Suroviny
Ingredience na dvě velké pizzy
- 500 g hladké mouky
- 7 g sušeného droždí (nebo polovina kostky čerstvého droždí)
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 300 ml vlažné vody
- 2 lžíce olivového oleje do těsta plus lžíci na přípravu rajčatového základu a pomazání okrajů pizzy
- 1 ks menší červené cibule, nakrájené na jemno (může být i žlutá)
- 3 stroužky česneku nakrájené na jemno
- 400 g konzervovaných loupaných rajčat (ideálně krájených)
- Mozzarella
- 1 čajová lžička oregana
- 1 čajová lžička tymiánu
- Oblíbené ingredience na posyp (salám, šunka, zelenina, atd.)
Postup
- V míse smícháme mouku, droždí, sůl a cukr
- Přidáme vlažnou vodu a olivový olej a vypracujeme těsto, dokud není hladké, kdo má domácího robota má vyhráno
- Těsto přikryjeme a necháme na teplém místě kynout asi hodinu, kdo nechce tak dlouho čekat, dá si mísu s těstem do hrnce s teplou vodou, těsto tak vykyne do 30 minut
- Mezitím si připravíme rajčatový základ
- Na pánev si dáme rozehřát olivový olej, přidáme cibuli, jakmile zesklovatí přidáme česnek, jakmile se česnek rozvoní přidáme konzervované rajčata a bylinky – oregáno, tymián a sůl
- Jakmile budou rajčata rozvařené a máte raději sladší základ, přidejte 1 lžíci cukru nebo 2 lžíce kečupu
- Základ na pizzu necháme vychladnout
- Po vykynutí těsto rozválíme na pomoučeném povrchu na požadovanou tloušťku (to záleží na Vás, jak kdo máte rádi tlusté těsto)
- Přeneseme těsto na plech, potřete rajčatovým základem a posypeme mozzarellou a dalšími ingrediencemi
- Okraje pizzy potřeme olivovým olejem
- Pečte v předehřáté troubě na 220°C asi 15-20 minut, dokud není pizza zlatavá
- Nechte si chutnat
Poznámky
- přidejte si ingredience, které máte rádi