Taková je roláda z brambor s mletým masem – voňavá a plná chutí. A přitom tak jednoduchá a snadná na přípravu, že si jí rádi uděláte jen tak k večeři a potěšíte svým výtvorem svojí rodinku. Je to pokrm, který spojí domácí pohodu s trochu slavnostním dojmem. Roláda je jako skromná hrdinka české kuchyně.
Možnosti náplně jsou nekonečné. Plnit se může jak masem, tak špenátem nebo jinou zeleninou. Ta dnešní bude z mletého masa ochuceného dle vaši fantazie a chuti. Prostě takového, které máte rádi. Budete potřebovat brambory, které nakrájíte na kolečka. Pod brambory na plech přijde strouhaný sýr, který drží celou roládu dohromady. A jako náplň poslouží mleté maso – případně můžete experimentovat, přidat zeleninu a cokoliv vás napadne.
Recept na zapečenou bramborovou roládu plněnou masovou směsí z mletého masa
Ingredience potřebné na přípravu Bramborového závitku s brambory a masem
- cca 200 g ve slupce předvařených anebo předpečených brambor (nejlépe den předem)
- cca 400 g mletého masa (nejlépe kombinace hovězího a vepřového anebo dle chuti)
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce rajského protlaku (volitelné)
- 1 lžička sladké papriky
- sůl, pepř, majoránka dle chuti
- strouhaný sýr dle chuti
Postup přípravy plněného bramborového závitku
1. Pečící papír posypeme strouhaným sýrem.
2. Na vrstvu sýra uložíme předvařené anebo předpečené brambory.
3. Na vrstvu brambor navrstvíme mleté maso ochucené dle chuti a co máme rádi.
4. Vše opatrně srolujeme do závitku a potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme strouhaným sýrem.
5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů asi půl hodiny, dokud roláda není zlatavá.
Tipy na podávání
Závitek je výborný samotný, ale i se zeleninovým salátem, zelným salátem, zakysanou smetanou nebo dipem dle vaši chuti. Je skvělý i za studena.

Plněná, zapečená Bramborová roláda s hovězím masem, zeleninou a sýrem
Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI