Taková je roláda z brambor s mletým masem – voňavá a plná chutí. A přitom tak jednoduchá a snadná na přípravu, že si jí rádi uděláte jen tak k večeři a potěšíte svým výtvorem svojí rodinku. Je to pokrm, který spojí domácí pohodu s trochu slavnostním dojmem. Roláda je jako skromná hrdinka české kuchyně.

Možnosti náplně jsou nekonečné. Plnit se může jak masem, tak špenátem nebo jinou zeleninou. Ta dnešní bude z mletého masa ochuceného dle vaši fantazie a chuti. Prostě takového, které máte rádi. Budete potřebovat brambory, které nakrájíte na kolečka. Pod brambory na plech přijde strouhaný sýr, který drží celou roládu dohromady. A jako náplň poslouží mleté maso – případně můžete experimentovat, přidat zeleninu a cokoliv vás napadne.

Recept na zapečenou bramborovou roládu plněnou masovou směsí z mletého masa

Ingredience potřebné na přípravu Bramborového závitku s brambory a masem

  • cca 200 g ve slupce předvařených anebo předpečených brambor (nejlépe den předem)
  • cca 400 g mletého masa (nejlépe kombinace hovězího a vepřového anebo dle chuti)
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce rajského protlaku (volitelné)
  • 1 lžička sladké papriky
  • sůl, pepř, majoránka dle chuti
  • strouhaný sýr dle chuti

Postup přípravy plněného bramborového závitku

1. Pečící papír posypeme strouhaným sýrem.

Obrázek receptu na Bramborový závitek plný chutí
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na Bramborový závitek plný chutí

2. Na vrstvu sýra uložíme předvařené anebo předpečené brambory.

Těsto pokryjeme vrstvou brambor.
Foto: Ilona Mikulecká, Brambory na plechu

3. Na vrstvu brambor navrstvíme mleté maso ochucené dle chuti a co máme rádi.

Na brmbory rozložíme vrstvu mletého masa.
Foto: Ilona Mikulecká, Na brmbory rozložíme vrstvu mletého masa.

4. Vše opatrně srolujeme do závitku a potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme strouhaným sýrem.

5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů asi půl hodiny, dokud roláda není zlatavá.

Tipy na podávání

Závitek je výborný samotný, ale i se zeleninovým salátem, zelným salátem, zakysanou smetanou nebo dipem dle vaši chuti. Je skvělý i za studena.

Obrázek receptu na bramborovou roládu s hovězím masem.

Plněná, zapečená Bramborová roláda s hovězím masem, zeleninou a sýrem

Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest