V kontextu české kuchyně se pojmem “česká klasika” obvykle myslí tradiční pokrmy, recepty a kulinářské postupy, které mají dlouhou historii a jsou považovány za základní a tradiční součást českého stravovacího stylu. Tyto recepty a pokrmy často reflektují regionální ingredience, tradice a kulturu. Jsou to jednoduché, ale chutné pokrmy, které mají stabilní místo na českých stolech a jsou oblíbené pro svůj charakteristický chuťový profil a pohodlnou přípravu. Jedním z takových pokrmů jsou právě zapečené brambory.
Tato lahodná pochoutka s bramborami a kuřecím masem okouzlí každého gurmána svou jedinečnou kombinací chutí a vůní. Jedná se o tradiční, chutný a velmi rychlý pokrm, který dokážete připravit i pro nečekaně příchozí hosty a přesto je nasytíte a příjemně překvapíte.
Recept na českou klasiku, která ale dokáže vykouzlit úsměv na tváři
Potřebné vybavení
- Zapékací mísa
- Struhadlo
- Škrabka
- Miska
Suroviny
- 400 gramů brambor
- 125 gramů másla
- 230 gramů tvrdého sýra
- mletý černý pepř
- 200 gramů kuřecího masa
- 125 gramů cibule
- 450 mililitrů smetany
- sůl (podle chuti)
Postup
- Brambory nejprve očistíme a za pomoci škrabky zbavíme slupek.
- Poté je nastrouháme na jemném struhadle a rovnoměrně je rozprostřeme na vymazaný pekáč.
- Podle chuti brambory osolíme a opepříme, aby získaly dokonalou chuť.
- V míse smícháme uvařené kuřecí maso nakrájené na menší kousky, smetanu, rozpuštěné máslo a jemně nakrájenou cibuli.
- Brambory zakryjeme výše uvedenou směsí, aby se všechny chutě propojily a vytvořily harmonický celek.
- Na vrchol pokrmu přidáme strouhaný sýr, který během pečení v troubě vytvoří lahodnou, zlatavou kůrku.
- Celý pekáč vložíme do předehřáté trouby a pečeme při teplotě 175 stupňů Celsia po dobu asi 45 minut, dokud sýr na povrchu nezezlátne a pokrm se propeče.