5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

V kontextu české kuchyně se pojmem „česká klasika“ obvykle myslí tradiční pokrmy, recepty a kulinářské postupy, které mají dlouhou historii a jsou považovány za základní a tradiční součást českého stravovacího stylu. Tyto recepty a pokrmy často reflektují regionální ingredience, tradice a kulturu. Jsou to jednoduché, ale chutné pokrmy, které mají stabilní místo na českých stolech a jsou oblíbené pro svůj charakteristický chuťový profil a pohodlnou přípravu. Jedním z takových pokrmů jsou právě zapečené brambory.

Tato lahodná pochoutka s bramborami a kuřecím masem okouzlí každého gurmána svou jedinečnou kombinací chutí a vůní. Jedná se o tradiční, chutný a velmi rychlý pokrm, který dokážete připravit i pro nečekaně příchozí hosty a přesto je nasytíte a příjemně překvapíte.

Zdroj obrázku: suntgospodina, Zapečené brambory se sýrem

Recept na českou klasiku, která ale dokáže vykouzlit úsměv na tváři

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 1 hodina
Porcí 4 porce
Kombinace brambor, smetany a kuřecího masa je sázkou na jistotu

Potřebné vybavení

  • Zapékací mísa
  • Struhadlo
  • Škrabka
  • Miska

Suroviny

  • 400 gramů brambor
  • 125 gramů másla
  • 230 gramů tvrdého sýra
  • mletý černý pepř
  • 200 gramů kuřecího masa
  • 125 gramů cibule
  • 450 mililitrů smetany
  • sůl (podle chuti)

Postup 

  • Brambory nejprve očistíme a za pomoci škrabky zbavíme slupek.
  • Poté je nastrouháme na jemném struhadle a rovnoměrně je rozprostřeme na vymazaný pekáč.
  • Podle chuti brambory osolíme a opepříme, aby získaly dokonalou chuť.
  • V míse smícháme uvařené kuřecí maso nakrájené na menší kousky, smetanu, rozpuštěné máslo a jemně nakrájenou cibuli.
  • Brambory zakryjeme výše uvedenou směsí, aby se všechny chutě propojily a vytvořily harmonický celek.
  • Na vrchol pokrmu přidáme strouhaný sýr, který během pečení v troubě vytvoří lahodnou, zlatavou kůrku.
  • Celý pekáč vložíme do předehřáté trouby a pečeme při teplotě 175 stupňů Celsia po dobu asi 45 minut, dokud sýr na povrchu nezezlátne a pokrm se propeče.
Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

Brambory můžeme péct přikryté pokličkou nebo alobalem, na posledních 15 minut pečení je dobré alobal sundat, aby se na bramborách vytvořila zlatavá a křupavá kůrky. 
Cena: do 80 Kč
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: brambory, smetana, sýr
Uvařili jste tento recept? Dejte nám vědět!
Máte vlastní recept?Pochlubte se a vkládejte zde!

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest