Francouzské brambory jako pokrm mají v české kuchyni speciální místo s dlouholetou tradicí. Jsou známé svou jednoduchostí a variabilitou, což umožňuje. Naše varianta francouzských brambor obsahuje na plátky uvařené brambory, vejce, uzené maso, zeleninu, smetanu a sýr.
Ale dají se různě kombinovat další ingredience – tento pokrmu je přímo stvořený k různému vylepšování a kombinování. Pokaždé se dají francouzské brambory připravit jinak. Tento pokrm se stal oblíbeným díky své chutnosti a sytosti. Zde je náš recept na tento pokrm, který si děláme u nás doma. Napište nám Vaši verzi tohoto pokrmu. Tento pokrm Vám zabere cca 30 minut přípravy a samotné zapékání cca 30-40 minut, dle trouby.
Recept na francouzské brambory
Potřebné vybavení
- Trouba
- Pekáč, zapékací mísa
Suroviny
- 1 kg uvařených brambor ve slupce, nakrájených na plátky
- 4 ks uvařená vejce, nakrájená na kolečka
- 300 g uzeného masa, nakrájeného na kostičky
- 1 ks velké cibule, nakrájené na drobno
- 2 ks středně velké mrkve, nakrájené na plátky nebo nastrouhané (množství záleží na vás)
- 200 g tvrdého sýra (nastrouhaného)
- 3 ks čerstvá vejce
- 250 ml smetany na vaření
- Sůl a pepř podle chuti
- sádlo na vymazání zapékací nádoby (můžete nahradit olejem)
- strouhanku na vysypání zapékací nádoby
Postup
- Uvaříme si brambory ve slupce
- Vařené brambory ve slupce si oloupeme a nakrájíme na plátky
Zdroj: cooky.cz, ingredience nakrájené na plátky
- To samé uděláme s vařenými vejci
- Nakrájíme si nadrobno cibuli a uzené maso
Zdroj obrázku: cooky.cz, cibule a uzené maso nakrájíme
- Předehřejeme si troubu na 200°C
- Mezitím si na sádle orestujeme cibuli a uzené maso
Zdroj obrázku: cooky.cz, orestujeme uzené maso
- Jakmile cibule zesklovatí, sundáme z hořáku
- Vymažeme si pekáč sádlem a vysypeme strouhankou
- Na dno pekáčku rozložte vrstvu brambor, posypte je trochou soli
- Rozložíme kolečka uvařených vajec a mrkev (která je syrová)
Zdroj obrázku: cooky.cz, vrstvy v pekáči
- Přidáme vrstvu uzeného masa a cibule
- Opakujeme vrstvení, dokud nevyčerpáte všechny suroviny
Zdroj obrázku: cooky.cz, Francouzské brambory před pečením
- Takto navrstvený pekáč vložíme do rozehřáté trouby na 15-20 minut
Během pečení si připravíme směs na zalití
- Syrové vejce rozšleháme se smetanou, osolíme a opepříme (my používáme sůl s italskými bylinkami, pokud nemáte použijte sůl a pepř), do směsi přidáme i nastrouhaný sýr
Zdroj obrázku: cooky.cz, směs na zalití brambor
- Po 20 minutách pečení, směs nalijeme na vrstvy v pekáči
- Pečeme dalších 20 minut, dokud není povrch zlatavě křupavý a smetanově-vaječná směs musí být na dotek krásně ztuhlá
- Podáváme teplé, ideálně s čerstvým salátem nebo kyselými okurkami pro osvěžení chuti. Tento recept je skvělým způsobem, jak využít zbytky z předešlého dne, a přitom vytvořit chutný a sytý pokrm. Dobrou chuť!
Zdroj obrázku: cooky.cz, podáváme hotové Francouzské brambory
Poznámky
- Chutnala Vám naše verze Francouzských brambor? Jak je děláte Vy?…podělte se s námi a ostatními uživateli webu ZDE.