Speciální pokrm zvaný Mississippi je vlastně zapečená směs brambor se smetanovým sýrem, slaninou a zelenou cibulkou. Přestože klasické gratinované brambory mají francouzské kořeny, tento recept na pečené brambory je známý především v USA. Pro co nejvíce autentický výsledek použijeme kulatou formu na pečení, která je ve Spojených státech o něco běžnější, než u nás. Náš pekáč má průměr 26 cm a hloubku 4 cm. Samozřejmě klidně použijte běžný pekáč o rozměru například 30 x 20 cm.

Recept na zapečené gratinované brambory Mississippi

Obrázek receptu na zapečené brambory Mississippi.
Zdroj obrázku: savoriurbane, Recept na gratinované brambory Mississippi.

Délka přípravy 30 minut, délka pečení 30 minut. 4 – 6 porcí.

Ingredience pro přípravu

  • 1 kg uvařených brambor ve slupce
  • 250 g smetanového sýra
  • 250 g slaniny nebo uzeného masa
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 150 ml mléka
  • 3 vejce
  • 1 svazek zelené cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g sýra čedar nebo gouda
  • 20 g másla na vymazání
  • čerstvá nakrájená zelenina na ozdobu

Postup přípravy

1. Uvařené brambory oloupeme.

2. Na pánvi bez oleje orestujeme nakrájenou slaninu a odstavíme.

Obrázek receptu na zapečené brambory Mississippi.
Zdroj obrázku: savoriurbane, Recept na gratinované brambory Mississippi.

3. V míse si smícháme smetanový sýr, 3 žloutky a špetku soli.

4. Během míchání přiléváme mléko.

5. Přidáme rozpuštěné máslo, nakrájenou cibulku a prolisovaný česnek.

Obrázek receptu na zapečené brambory Mississippi.
Zdroj obrázku: savoriurbane, Recept na gratinované brambory Mississippi.

6. Dále přidáme vychladlou slaninu i s tukem na pánvi.

7. Dáme si předehřát troubu na 175°C.

8. Brambory si prozatím nakrájíme na menší kostičky.

9. Tvrdý sýr nastrouháme na hrubší straně struhadla.

10. Formu si vymažeme máslem a vyložíme bramborami.

Obrázek receptu na zapečené brambory Mississippi.
Zdroj obrázku: savoriurbane, Recept na gratinované brambory Mississippi.

11. Připravenou omáčku nalejeme na brambory.

Obrázek receptu na zapečené brambory Mississippi.
Zdroj obrázku: savoriurbane, Recept na gratinované brambory Mississippi.

12. Navrch nasypeme nastrouhaný sýr a formu dáme do předehřáté trouby.

13. Pečeme 30 minut dozlatova.

14. Před podáváním posypeme cibulkou.

Tip na vylepšení a změnu

Pokud vám brambory chutnaly, zkuste je pokaždé připravit s jiný sýrem. Vyzkoušejte zmíněný cheddar, goudu, mozzarellu nebo gorgonzolu. Místo slaniny zkuste přidat kuřecí nebo hovězí maso. Celý dojem z chuti můžou změnit také bylinky typu rozmarýn, tymián, petržel nebo pažitka. Pro víc exotické chuti přidejte bazalku nebo oregano.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest