Speciální pokrm zvaný Mississippi je vlastně zapečená směs brambor se smetanovým sýrem, slaninou a zelenou cibulkou. Přestože klasické gratinované brambory mají francouzské kořeny, tento recept na pečené brambory je známý především v USA. Pro co nejvíce autentický výsledek použijeme kulatou formu na pečení, která je ve Spojených státech o něco běžnější, než u nás. Náš pekáč má průměr 26 cm a hloubku 4 cm. Samozřejmě klidně použijte běžný pekáč o rozměru například 30 x 20 cm.
Recept na zapečené gratinované brambory Mississippi
Délka přípravy 30 minut, délka pečení 30 minut. 4 – 6 porcí.
Ingredience pro přípravu
- 1 kg uvařených brambor ve slupce
- 250 g smetanového sýra
- 250 g slaniny nebo uzeného masa
- 50 g rozpuštěného másla
- 150 ml mléka
- 3 vejce
- 1 svazek zelené cibulky
- 2 stroužky česneku
- 100 g sýra čedar nebo gouda
- 20 g másla na vymazání
- čerstvá nakrájená zelenina na ozdobu
Postup přípravy
1. Uvařené brambory oloupeme.
2. Na pánvi bez oleje orestujeme nakrájenou slaninu a odstavíme.
3. V míse si smícháme smetanový sýr, 3 žloutky a špetku soli.
4. Během míchání přiléváme mléko.
5. Přidáme rozpuštěné máslo, nakrájenou cibulku a prolisovaný česnek.
6. Dále přidáme vychladlou slaninu i s tukem na pánvi.
7. Dáme si předehřát troubu na 175°C.
8. Brambory si prozatím nakrájíme na menší kostičky.
9. Tvrdý sýr nastrouháme na hrubší straně struhadla.
10. Formu si vymažeme máslem a vyložíme bramborami.
11. Připravenou omáčku nalejeme na brambory.
12. Navrch nasypeme nastrouhaný sýr a formu dáme do předehřáté trouby.
13. Pečeme 30 minut dozlatova.
14. Před podáváním posypeme cibulkou.
Tip na vylepšení a změnu
Pokud vám brambory chutnaly, zkuste je pokaždé připravit s jiný sýrem. Vyzkoušejte zmíněný cheddar, goudu, mozzarellu nebo gorgonzolu. Místo slaniny zkuste přidat kuřecí nebo hovězí maso. Celý dojem z chuti můžou změnit také bylinky typu rozmarýn, tymián, petržel nebo pažitka. Pro víc exotické chuti přidejte bazalku nebo oregano.