Holubce se v českých zemích připravovaly už ve 14. století, kdy hospodyně hledaly způsoby, jak využít i nejtvrdší vnější listy zelí. Původně se vařily jen ve vodě, zapékání v troubě přišlo až s rozšířením pecí v 19. století.

Zelí je skutečnou vitamínovou bombou plnou vitamínu C, který podporuje imunitu. V kombinaci s masem a rýží tak vzniká kompletní a výživný pokrm.

Recept na pečené plněné zelné i zelené závitky známé jako holubce

Délka pečení v troubě cca 1 hodina.

Ingredience pro přípravu

Náplň:

  • 2 hlavy zelí (na listy)
  • 500 g mletého masa (hovězí a vepřové 1:1)
  • 150 g uvařené rýže
  • 1 ks cibule
  • mletá paprika podle chuti
  • česnek podle chuti
  • sůl a černý pepř
  • vepřové sádlo na osmažení

Na zapékání:

  • 2 balení rajčatového protlaku
  • 1 hlava zelí (na pokrytí plechu)
  • 1 polévková lžíce vepřového sádla
  • 500 g kysaného zelí
  • mletý kmín podle chuti
  • voda ze spaní zelí

Postup přípravy holubků

1. Dvě hlavy zelí spařte vroucí vodou, opatrně oddělejte jednotlivé listy a vodu si ponechte.

2. Cibuli nakrájejte najemno a orestujte na sádle dozlatova. Přidejte mleté maso a osmahněte.

3. Do masa vmíchejte uvařenou rýži, česnek, papriku, sůl a pepř. Směs nechte vychladnout.

4. Na každý zelný list dejte porci masové směsi a zabalte do pevných závitků.

5. V pánvi na sádle orestujte kysané zelí s trochou kmínu.

6. Plech vystelte orestovaným kysaným zelím a na něj pokládejte holubce.

7. Do vody ze spaní zelí přidejte jedno balení rajčatového protlaku a dobře promíchejte.

8. Holubce zalijte připravenou směsí tak, aby byly mírně ponořené.

9. Pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů asi hodinu. Během pečení kontrolujte a v případě potřeby dolijte tekutinu.

Obrázek receptu na koložvárské zelí.

Koložvárské zelí: Zapečená pochoutka plná chutí

Tipy redakce

  • Příprava zelních listů: Listy můžete před balením lehce naklepat, aby byly pružnější a lépe se zabalovaly.
  • Kontrola tekutiny: Holubce musí mít v čem se vařit. Pokud se tekutina vypaří, dolijte horkou vodu nebo vývar.
  • Pevné zabalení: Závitky balte pevně, ale ne příliš těsně – náplň se během pečení ještě rozšíří.
  • Servírování: Holubce podávejte s čerstvým chlebem nebo bramborovým knedlíkem. Chutnají i druhý den po ohřátí.
Obrázek receptu na Holubky - jídlo s příběhem

Holubky – Plněné zelné závitky mletým masem, rýží a dalšími dobrotami

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest