Červená řepa má nejen značné zdravotní benefity, ale také bohatou historii. Ve starém Římě byla dokonce považována za účinné afrodiziakum. Dnes si ji ceníme pro vysoký obsah vitamínů a minerálů podporujících imunitní systém a přispívajících k detoxikaci organismu. Zejména po zimě se vám tedy jistě bude řepný salát hodit. Jen pozor, nelekněte se toho, co pak za čas můžete vidět: pravidelná konzumace červené řepy může způsobit dočasné zbarvení (nejen) moči. Je to dáno obsahem betacyaninů, tedy přírodních barviv.
Domácí majonéza ze dvou základních surovin
Příprava domácí majonézy bez použití vajec je možná díky moderním mixérům, které zvládnou z mléka a oleje místo emulze umíchat hustou omáčku. Smícháním mléka (nejlépe plnotučného, ovšem výkonný mixér zvládne i lehce podmražené polotučné) s rostlinným olejem a následným šleháním tyčovým mixérem vznikne hustá hmota podobná tradiční majonéze. Ochutit si ji můžete dle své libosti. Přidáním hořčice, soli, pepře a citronové šťávy ji doladíte k dokonalosti. Tuto variantu oceníte i v momentě, kdy zjistíte, že všechna vejce, která doma máte, spotřebujete do salátu.
Ingredience na salát:
- Cibule – 1 ks;
- Česnek – 2 stroužky;
- Olivový olej – dle potřeby;
- Předvařená nebo upečená červená řepa – 4 bulvy;
- Kyselá okurka (střední nebo větší) – 4 ks;
- Natvrdo uvařená vejce – 4 ks;
- Petrželka – dle chuti.
Na mléčnou majonézu:
- Slunečnicový olej – 200 ml;
- Mléko – 85 ml;
- Plnotučná hořčice – 1 lžička;
- Citronová šťáva – 1 lžička;
- Sůl – dle chuti;
- Mletý černý pepř – dle chuti.
Postup přípravy:
- Cibuli nakrájejte na čtvrtkolečka.
- Česnek nasekejte nadrobno.
- Cibuli nechte na troše oleje zesklovatět.
- Přidejte česnek, krátce osmahněte.
- Předvařenou či pečenou červenou řepu nastrouhejte nahrubo.
- K nastrouhané řepě přidejte cibuli s česnekem, nakrájené okurky a na kostičky pokrájená vejce.
- Do vysoké nádoby na šlehání nalijte slunečnicový olej a mléko.
- Promixujte tyčovým mixérem, až se olej s mlékem spojí.

Kuřecí řízek s netradiční kaší a máslovou řepou s česnekem – jiný pohled na českou řízkovou klasiku
- Osolte a opepřete, přidejte hořčici a citronovou šťávu.
- Důkladně promixujte, až směs získá konzistenci majonézy.
- Hotovou omáčku přidejte k zelenině a promíchejte.
- Salát můžete před podáváním posypat trochou nasekané petrželky.

Recept na legendární korejský salát z červené řepy. Skvělý jako příloha k jakémukoliv masu nebo i jen tak
Zdroj: Autorský text, YouTube, Vaříme dobroty, Interesting facts