Září je v České republice měsícem, kdy se příroda začíná pozvolna připravovat na podzim, a to se projevuje i v nabídce sezónní zeleniny a ovoce. Září je měsíc ideální pro všechny milovníky čerstvých a lokálních potravin, protože zahrady a trhy jsou plné rozmanitých druhů plodin, které jsou právě v září na vrcholu své sezóny.

Konzumace sezónní zeleniny a ovoce přináší řadu výhod, například plnost chutí, protože nemusely být dlouho skladovány. Navíc tyto plodiny jsou obvykle levnější, protože jsou v dané době hojně dostupné. V neposlední řadě tím podporujeme lokální pěstitele a snižuje ekologickou stopu.

Sezónní zelenina v září

1. Dýně jsou typickým symbolem podzimu a v září nám začínají dozrávat. Lze je využít v polévkách, do salátů nebo jako příloha k masu. Recepty na pokrmy, kde použijeme dýni.

2. Cukety jsou oblíbená zelenina, která je v září stále hojně k dispozici. Jsou velmi univerzální a lze je grilovat, smažit nebo přidávat do salátů. Recepty na jídla, kde cuketu použít.

3. Rajčata sice mají sezónu hlavně v letních měsících, v září jsou stále chutná a šťavnatá, ideální pro přípravu omáček nebo salátů. Recepty, kde využijete rajčata.

4. Papriky jsou v září sladké a aromatické, ideální pro plnění, pečení nebo jako součást čerstvých salátů. Tipy na pokrmy z paprik.

5. Zelí, kapusta a kadeřávek jsou v září krásně čerstvé a bohaté na vitamíny. Ideální pro přípravu tradičních českých i netradičních jídel.

Recepty z ovoce a zeleniny, které dozrává v září.
Obrázek: cooky.cz, Zářijová sklizeň: Sezónní produkty, ovoce, zelenina a recepty z nich

Sezónní ovoce v září

1. Jablka jsou jedním z nejdostupnějších druhů ovoce na podzim. Rozmanitost odrůd umožňuje široké spektrum využití od pečení po výrobu cideru. Druhy pokrmů s jablky.

2. Hrušky, oblíbené ovoce, které je v září na vrcholu své zralosti. Jsou sladké a šťavnaté, skvělé samotné nebo v dezertech. Upečte si něco dobrého z hrušek.

3. Švestky jsou v září ideální pro sklizeň. Tyto švestky se většinou používají k výrobě povidel, koláčů nebo tradiční pálenky – slivovice. Tipy na recepty, kde použijeme švestky.

4. Hrozny a jejich sklizeň je tradiční událostí září. Jsou skvělé jak čerstvé, tak i zpracované v podobě vína. Vyzkoušejte je dát i do pokrmů jako jsou saláty, uvidíte, že vám zachutnají.

5. Ostružiny a maliny, tyto drobné plody jsou stále k dispozici a jsou skvělé do džemů, koláčů nebo jako čerstvá svačina.

Recepty z ovoce a zeleniny, které dozrává v září.
Obrázek: cooky.cz, Zářijová sklizeň: Sezónní produkty, ovoce, zelenina a recepty z nich


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest