Zavináče jsou od nepaměti oblíbenou českou pochoutkou. Nejčastěji se s nimi setkáme u pultů v lahůdkářství nebo jako chuťovku k pivu v hospodě. Jejich typická nakyslá vůně v mnoha z nás vyvolává pocity nostalgie. My si v tomto receptu připravíme vynikající zavináčový salát, který si získá každého milovníka lehkých chutí a ryb.

V Česku se zavináči rozšířili v průběhu 20. století, kdy bylo konzervování pomocí octa a koření velmi vyhledávané. Zavináči se tradičně připravují z marinovaných sleďů nebo jiných sladkovodních ryb. Tuto dobrotu definujeme vzhledem, kdy je rybí fileta zamotaná okolo cibule a naložená v pikantním nálevu. Ale místo klasického servírování ryby v celku zavináče nakrájíme a smícháme s dalšími surovinami. Vyrobíme tak vynikající svěží salát.

Recept na salát ze zavináčů

Ingredience pro přípravu

  • 2 větší zavináče
  • 1 pomeranč (nebo mandarinku)
  • 1 jablko
  • 1 cibule
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce vody
  • 2 lžíce majonézy
  • sůl a pepř

Postup přípravy

Zavináčový salát.
Foto: freepik.com, Zavináčový salát.

1. Nejdříve zavináče očistíme od koření z nálevu a dáme stranou cibuli a případně jinou zeleninu, která se v něm nachází.

2. Odřízneme hřbetní ploutev a nakrájíme zavináče na nudličky o velikosti cca 3×2 cm.

3. Na malé kousky nakrájíme pomeranč, oloupané jablko a nadrobno nakrájíme cibuli.

4. Vše smícháme v misce se zálivkou, kterou připravíme ze zakysané smetany, vody, majonézy, soli a černého pepře.

Obrázek receptu na retro feferonkový salát.

Feferonkový salát: Pikantní retro pochoutka podle původní normy

5. Jakmile máme salát takto hotový, dáme ho na 2 hodiny do lednice a poté můžeme podávat.

Jak si salát nejvíce vychutnat?

Tento salát se nejlépe hodí k čerstvému pečivu, jako jsou křupavé kaiserky, žitný chléb nebo domácí dalamánky. Skvěle chutná také v kombinaci s vařenými bramborami nebo jako součást obložených studených mís.

Obrázek receptu na pochoutkový salát

Pochoutkový retro salát, téměř jako podle normy ČSN ze starých časů

zdroj: cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest