Dezert nebo hlavní chod? Asi není správná odpověď a vždy záleží na situaci. Sladká pochoutka, známa také jako žemlovka, je pokaždé až nečekaně lahodná. Tento pokrm se řadí mezi typické české sladké zapékané dobroty. Přestože má své obdoby i v jiných zemích, v české kuchyni se uchytila nejvíce. Asi těžko budeme hledat člověka, který by si tuto dobrotu v dětství občas nedopřál. Největší rozdíly jsou asi v množství použitých jablek a samotného tvarohu.
Dále existují varianty, řekněme obohacené o luxusnější prvky. Těmi mohou být například rozinky, vlašské ořechy nebo trochu rumu. Nejdůležitější ingrediencí je však pravděpodobně tvaroh. Toho pro dokonale jemný zážitek nesmí být málo. Funguje totiž jako hedvábný most mezi chlebovitou strukturou vánočky a šťavnatými jablky.
Recept na tvarohovou žemlovku
Ingredience pro přípravu
- 1 vánočka
- mléko dle potřeby
- 3 – 4 vejce (z bílků sníh)
- cca 6 jablek
- cukr dle chuti
- mletá skořice
- máslo
- rozinky a ořechy
Tvarohová náplň:
- 500 g tvarohu
- cukr dle chuti
- 2 vejce
- trochu mléka
Postup přípravy zemlbáby
1. Tvaroh ušleháme s cukrem, mlékem a žloutky a následně přidáme sníh z bílků.
2. V mléce rozšleháme žloutky a namáčíme do nich na plátky nakrájenou vánočku.
3. Do máslem vymazané zapékací mísy vyskládáme namočené pečivo a na něj naneseme oloupaná a jádřinců zbavená jablka.
4. Posypeme cukrem, mletou skořicí, rozinkami a ořechy.
5. Na jablka rozprostřeme ušlehaný tvaroh a vyskládáme další vrstvu namočeného pečiva.
6. Zbytkem mléka polijeme žemlovku, vyskládáme kousky másla a na povrch rozetřeme sníh z bílků.
7. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180°C dozlatova.
8. Před podáváním žemlovku pocukrujeme.
Závěr
Ve starších receptech se můžete dočíst o přidání mezi vrstvy máslového karamelu. Jde o vyloženě luxusní variaci, kterou si zamilujete.
Samozřejmě můžete místo vánočky použít i obyčejné housky či rohlíky.

Poctivá tvarohová žemlovka s jablky, skořicí a rozinkami
