Znáte výraz živáňská, slovensky “živánska”? Jde o tradiční pokrm slovenské kuchyně a jedná se o jídlo z vepřového masa – může to být pečeně, krkovička, kýta, plecko. Prostě co má kdo rád v kombinaci se slaninou, cibulí a klobásou. V našem případě napíchnuté na špejli, ale často také jen tak smíchané a pečené v alobalu a v pekáči. Nevylučuje se ani kombinace obojího, tedy na špejli v alobalu. Asi tento pokrm budete znát spíše jako ražničí na plechu.

Ve mně toto jídlo evokuje vzpomínky na dětství, kdy jsme s rodiči velice často chodili na pikniky do přírody a v popelu po ohni, kde se nejdřív opékala slanina, klobása a podobně se pak dělala buď živáňská nebo kuřecí čtvrtky v alobalu. Chuť těchto dvou pokrmů znám ještě dodnes a můžu vám říct, že je nenahraditelná. Ale my si zkusíme udělat alespoň tu živáňskou v troubě a pokud máte možnost, doporučuji samozřejmě i tu v popelu.

Recept na živáňskou směs s vepřovým masem na špejli

Ingredience na přípravu

  • vepřové maso dle výběru
  • olej
  • sůl a pepř
  • grilovací koření
  • česnek
  • cibule
  • anglická slanina anebo špek
  • klobása
  • zeleninová paprika (bílá, červená, žlutá, zelená)
  • brambory

Postup

1. Maso nakrájíme na plátky a pak na čtverce a promícháme jej ve směsi oleje, soli, pepře, grilovacího koření a prolisovaného česneku.

2. Na špejli napichujeme střídavě kousky masa, na kroužky nakrájené cibule, na plátky nakrájené slaniny a na kolečka nakrájené klobásy, případně i zeleninových paprik různých barev. Špejle se směsí dáme do zapékací misky, podlejeme trochou vody a přikryjeme alobalem.

Obrázek receptu na Živáňskou- směs s vepřovým masem na špejli - příprava na pečení v pekáči
Foto: cooky.cz, Recept na Živáňskou- směs s vepřovým masem na špejli.

3. Zapékáme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 30 – 40 minut. Asi 10 minut před koncem pečení odkryjeme a dopékáme odkryté, aby se směs krásně zapekla do růžova.

4. Jako přílohu podáváme upečené brambory.

Obrázek receptu na Živáňskou- směs s vepřovým masem na špejli - příprava na pečení v pekáči
Foto: cooky.cz, Recept na Živáňskou- směs s vepřovým masem na špejli.

Tip

Živáňskou můžete každou porci zvlášť také zabalit do alobalu a péct v troubě, doporučuji mezi směs přidat více brambor (po každým kolečku jiné ingredience napíchnout jedno kolečko brambory). Budete to mít všechno pohromadě a brambory chytnou chuť ostatních ingrediencí.

Zdroj: autorský článek cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest