Že vám to přijde trochu jako žert? Ale tenhle recept je opravdu netradiční poklad a výsledek je nečekané skvělý. Do těsta na štrúdl nepotřebujeme vejce ani cukr a těsto díky pivu získá karamelovou chuť a křehkost a dobře se s ním pracuje. Recept je vhodný, když potřebujete upéct něco voňavého a rychlého a přitom originálního.

Výhodou receptu je, že nám na těsto stačí opravdu pouze 3 suroviny. Tím, že neobsahuje cukr a vejce, se závin hodí i pro dietnější stravování a navíc je těsto variabilní. Znamená to, že jej lze použít i pro slané varianty závinu. Ale dnes si jej upečeme s oblíbenými a zdravými jablíčky. Ale klidně zkoušejte jiné ovoce, nebo třeba slané varianty k rychlé večeři či svačině.

Recept na pivní štrúdl plněný jablky a rozinkami a sypaný skořicovým cukrem

Ingredience potřebné na závin ze 3 surovin Zlatý štrúdl s pivním tajemstvím

Těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 1 kostka tuku Omega (250 g)
  • 12 polévkových lžic světlého piva

Náplň

  • nastrouhaná jablka
  • rozinky (ideálně předem namočené v rumu)
  • mleté ořechy
  • skořicový cukr dle chuti
  • rozpuštěné máslo smíchané s trochou rumu
  • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy dezertu – zlatého štrúdlu v pivním těstě

1. Z mouky, změklé Omegy a piva vypracujeme hladké těsto.

2. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou rozválíme na obdélník.

3. Posypeme nastrouhanými jablky, ořechy, rozinkami a skořicovým cukrem nebo skořicí.

Těsto rozválíme a naplníme.
Foto: Ilona Mikulecká, Těsto rozválíme a naplníme.

4. Těsto zavineme a přeneseme na plech vystlaný pečícím papírem .

5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut.

Obrázek receptu na jablkový a třešňový štrúdl z vlastního těsta.

Jablkový a třešňový štrúdl, z vlastního těsta chutná nejlépe: 2 recepty na záviny

6. Po vytažení z trouby potřeme rozpuštěným máslem s rumem a posypeme moučkovým cukrem.

Zavineme jako klasický závin a upečeme v troubě, potřeme a posypeme.
Foto: Ilona Mikulecká, Zavineme jako klasický závin a upečeme v troubě, potřeme a posypeme.

Doporučení

Na těsto použijte světlý ležák, který má jemnou chuť a není tak hořký, například Pilsner nebo Budvar.

Místo Omegy můžete použít máslo nebo sádlo. S máslem bude těsto voňavější a se sádlem extra křupavé.

Obrázek k receptu: Štrúdl už nebudete dělat jinak: Jednoduché a vláčné jogurtové těsto

Na univerzální jogurtové těsto na štrúdl stačí 4 ingredience. Po upečení je neodolatelně křehké a vláčné

Zdroj Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest