Tato úprava brambor je tak trochu moderní zkratka k zapékaným jídlům, jelikož místo složitého vrstvení se brambora rozřízne na větší plátky, ale nedokrojí se úplně a mezi plátky (žebra) se vloží šunka, sýr nebo i zelenina. Po upečení se plátky krásně rozevřou, sýr se rozteče a vytvoří křupavou a voňavou náruč chutí.
Tento vlastně jednohubkový styl pečení brambor je oblíbený i proto, že každé žebro je kousek sýrovo-šunkové dobroty v bramborové peřince. Navíc “žebrování” vypadá na pohled efektně, takže je vhodné i pro návštěvu, můžeme použít suroviny podle chuti jako šunka, anglická slanina, mozzarella, eidam nebo i niva. A nejlepší je, že je jejich příprava rychlá, protože je zvládnete připravit do hodinky a to většinu práce za vás udělá trouba.
Plněné brambory zapečené se šunkou a sýrem doplněné dipem
Ingredience potřebné k přípravě brambor se šunkou a sýrem mezi žebry a s dipem z bílého jogurtu a česneku
- větší brambory
- oblíbená kvalitní šunka
- sýr dle chuti (eidam, mozarella, niva)
- máslo
- sůl a pepř
- bílý jogurt na dip (můžete nahradit zakysanou smetanou)
- česnek dle chuti
- sůl a pepř
Postup přípravy brambor a dipu
1. Brambory očistíme a nařízneme na plátky bez dokrojení (vytvoříme žebra nebo vějíř)
2. Brambory potřeme rozpuštěným máslem, osolíme a opepříme.
3. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 1 hodinu.
4. Asi 15 minut před dopečením je vytáhneme z trouby, naplníme šunkou a sýrem, případně posypeme sýrem a dáme zpátky do trouby dopéct do růžova a roztečení sýru.
5. Bílý jogurt nebo zakysanou smetanu smícháme s čerstvým nebo sušeným česnekem, solí a pepřem.
Brambory podáváme s dipem nebo i s čerstvým zeleninovým salátem. Podáváme je teplé, ale jedlé jsou i za studena.

Brambory Hasselback: Švédské vějířovitě brambory plněné klobásou a sýrem
