Tento dezert už na první pohled vypadá velmi elegantně. Dokonce natolik, že se za něj nemusíte stydět ani jakožto slavnostního dezertu. Tento dvoubarevný strouhaný moučník není jednoduše zcela obyčejný dezert, jeho struktura a chuť z něj dělají opravdový skvost. K tomu všemu je naprosto nenáročný a skvěle harmonicky vyladěný. Jemný tvaroh se příjemně doplňuje s broskvemi.

Koláč má jedinečný vzhled díky tomu, že těsto dělíme na dvě poloviny, jednu obohatíme kakaem a druhou necháme světlou. Při strouhání se vrstvy proplétají a vytvářejí kontrastní vzor, který na první pohled upoutá. Když se přesuneme k náplni, zde samozřejmě hlavní roli hraje tvaroh. Nejdůležitější je zde ale myšlenka „strouhaného těsta“. Není to žádný moderní vynález, ale má svojí podstatu. Vyzkoušejte sami!

Recept na dvoubarevný strouhaný koláč

Délka pečení v troubě 35 – 40 minut.

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek
  • 2 vrchovaté lžíce kakaa
  • 1 máslo
  • 1/2 prášku do pečiva

Náplň:

  • 4 měkké tvarohy
  • 3 žloutky
  • 200 g cukru
  • 100 ml mléka
  • 1 pudink
  • 4 bílky
  • velký kompot broskví

Postup přípravy dvoubarevného tvarohového koláče

1. Všechny suroviny na těsto dáme do mísy a dobře propracujeme.

2. Rozdělíme na dva stejně velké díly a do jednoho zapracujeme kakao.

3. Každý díl těsta rozdělíme ještě na polovinu a zabalíme do folie. Necháme v chladu ztuhnout.

4. Připravíme si plech o velikosti asi 36 cm x 26 cm a vymažeme ho máslem.

5. Na polovinu plechu nastrouháme světlé těsto a druhou polovinu tmavé.

6. Naneseme tvarohovou náplň a vyskládáme okapané a nakrájené broskve.

7. Poté nastrouháme na tmavé těsto světlé a na světlé tmavé.

8. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 35 – 40 minut podle typu trouby.

Kompotované broskve.
Foto: freepik.com, Kompotované broskve.

Závěr

Tento koláč se hodí k nedělní kávě, rodinným oslavám i jako dezert, který mile překvapí návštěvu. Vypadá skvěle, chutná ještě lépe a jeho příprava vás nebude stresovat.

Obrázek receptu na dvoubarevné tvarohové řezy.

Více vrstev, více chutí, více chuťové rozkoše: Vrstvené řezy s kakaovým základem, tvarohovým krémem a piškotovým korpusem

Obrázek receptu na dvoubarevný koláč s tvarohem a jablky.

Dvoubarevný koláč s tvarohem a jablky: Čtyřvrstvá chuťová radost

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest