Koláče s využitím tvarohu, Cottage a dalších druhů sýra se nejen u nás těší značné oblibě. V Česku je známější cheesecake či tiramisu, polský sernik využívající jemný tvaroh a pudink jim ale může směle konkurovat. Nejpodobnější je mu asi právě cheesecake, sernik má ale pevnější strukturu. Nenechte se mýlit legračně znějícím názvem, ten je totiž odvozen právě od sýra, který se polsky řekne ser. Náš vtípek z nadpisu berte též s rezervou, všem zlatým tchyním se tímto omlouváme!

Surovina pro chuť i zdraví: tvaroh

Základní surovinou tohoto zákusku je tvaroh. Jde bezpochyby o poklad nejen pro chuť, ale i pro zdraví. Je velmi výživný, dodává tělu bílkoviny, ale činí to zdravou formou, prospěšnou pro střeva i štíhlou linii. Proto jej také často využívají sportovci i lidé snažící se o redukci váhy. Další výhodu přináší jeho univerzálnost, tvaroh totiž můžete použít jak na sladko, tak na slano, je skvělým základem například pro pomazánky.

Ingredience:

  • Jemný polotučný tvaroh (třikrát mletý) – 1 kg;
  • Sušené mléko – 440 g;
  • Mléko – 325 ml;
  • Cukr krystal – 250 g;
  • Řepkový nebo slunečnicový olej – 125 m;
  • Vanilkový pudink – 2 balíčky;
  • Vejce velikosti L – 5 ks;
  • Bramborový škrob – 1 čajová lžička;
  • Vanilkový extrakt – 1 čajová lžička;
  • Sůl – špetka;
  • Máslové sušenky – 1 balení;
  • Moučkový cukr – na posypání.
Obrázek k receptu: Koláč s názvem sernik: tak jemný, že zavře ústa i tchyni!
Foto: Uživatel Pohled 111/Creative Commons/CC BY-SA, Recept na: Koláč s názvem sernik: tak jemný, že zavře ústa i tchyni!

Postup:

  • Všechny ingredience na krémovou vrstvu by měly být vychlazené.
  • Na plech o velikosti 25 × 35 cm vložte pečicí papír, na něj vyskládejte vrstvu sušenek.
  • Žloutky oddělte od bílků.
  • Žloutky ušlehejte s cukrem, až vznikne světlá, nadýchaná pěna.
  • Postupně přidejte tvaroh, přilijte mléko a olej.
  • Přisypte prosátou mouku a pudinkový prášek.
  • Míchejte, až se vše dokonale spojí.
  • Nakonec přidejte vanilkový extrakt a vsypte sušené mléko.
  • Vše znovu opatrně promíchejte stěrkou.
  • Z bílků smíchaných se špetkou soli vyšlehejte tuhý sníh.
  • Opatrně jej smíchejte se žloutkovou směsí.
  • Nalijte na sušenky, pekáč vložte do většího plechu, který jste z poloviny naplnili vroucí vodou.
  • Pečte asi 40 minut při teplotě 175 °C.
  • Teplotu stáhněte na 150 °C a pečte dalších 20 minut.
  • Po upečení dort z trouby hned nevytahujte, ale nechte ho v ní ještě 30 minut.
  • Po vychladnutí vložte do chladničky.
  • Před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Zdroj: Autorský text, Healthline

Obrázek k receptu: Cheesecake trochu jinak: Bezkonkurenční alpský sernik

Lahodný tvarohový dort alpský sernik: Tomuto receptu se žádné české dezerty nevyrovnají

Obrázek receptu na Naše české Tiramisu s mandlovou příchutí nebo italské Tiramisu v českém kabátě s mandlovým šmrncem

Česká verze tiramisu bez alkoholu: Tiramisu s tvarohem a mandlovou příchutí

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest