Moučník oblíbený hlavně pro svou jednoduchost a vzhled. A dokáže ho upéct každý. Nalít těsto na plech, přidat ochucený tvaroh a poklást mandarinky není velké umění – výsledkem je po upečení krásně zlatá, nadýchaná buchta, která chutná jako dort, ale vznikne za pár minut. Mandarinky, klidně i kompotované, úžasně ladí s jemným tvarohem a piškotovým těstem a dezertu dodají šťavnatost a příjemně kyselkavou chuť.
Litá buchta s tvarohem a ovocem je typická pro českou a slovenskou kuchyni 80. a 90. let. Recepty se tehdy šířily po rodinách, hospodyňky si je zapisovaly do ručně psaných sešitků. Pamatuji si kostkovaný sešitek mojí maminky, celý popsaný skvělými recepty. Tyto buchty se objevovaly na každé oslavě nebo dýchánku. Mandarinky z plechovky a tvaroh byly tehdy hitem – a i dnes mají svoje kouzlo.
Recept na buchtu s tvarohem a mandarinkami
Ingredience potřebné k přípravě Lehké a osvěžující lité buchty s tvarohem a mandarinkami
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 1 prášek do pečiva
- 2 vejce
- 2 tučné tvarohy ve vaničce
- 1 vejce
- moučkový cukr dle chuti
- mandarinky z kompotu
Postup přípravy lité buchty s mandarinkami
1. Všechny ingredience na těsto smícháme v misce a vylijeme na vymazaný a vysypaný plech.
2. Lžící na těsto poklademe tvaroh smíchaný s vejcem a cukrem.
3. Nakonec poklademe celý dezert mandarinkami.
4. Upečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut.
Místo tvarohu můžete použít uvařený vanilkový, kokosový, nebo karamelový pudink. Místo mandarinek můžete zkusit i jiné ovoce. Buchtu lze polít želatinou nebo čokoládovou polevou.

Boží buchta ze zakysané smetany s ovocem: Rychlý a osvěžující dezert, tentokrát broskvový

Tvarohový dort s mandarinkami – německá klasika
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková