Jemné, krémové a osvěžující jahodové řezy patří mezi moje oblíbené dezerty. Miluju, jak tvarohový krém s nádechem jahodového pudinku dodá celému řezu plnou chuť, kterou ještě víc zvýrazní smetanová šlehačka a sladké čerstvé jahody ozdobené hoblinkami čokolády. Vždycky mám pocit, že je to dezert, který potěší nejen chuť, ale i oči – a to v kterémkoli ročním období.
Spojení sladkého tvarohu, jahodového pudinku, nadýchané šlehačky a čerstvých jahod je pro mě naprostá harmonie. A pokaždé, když ho připravím, slyším od rodiny i přátel, jak krásně a slavnostně vypadá. Dezertů z jahod je sice spousta, ale tenhle má v mém srdci výjimečné místo.
Recept na Jahodové řezy se šlehačkou a tvarohem
Ingredience potřebné k přípravě řezů s tvarohově-jahodovým krémem, šlehačkou a jahodami
Korpus
- 5 vajec
- 5 lžic krupicového cukru
- 5 lžic horké vody
- 8 lžic polohrubé mouky
Krém
- 2 hrníčky mléka
- 1/2 hrníčku krupicového cukru
- 2 balíčky jahodového pudinkového prášku
- 1 kostka měkkého tvarohu
- 1/4 kostka másla nebo Hery
Další suroviny na dodělání a ozdobu
- 2 balíčky práškové šlehačky
- čerstvé jahody
- čokoládové hoblinky
Postup přípravy jahodových řezů
1. Vejce si rozdělíme na bílky a žloutky a žloutky vyšleháme s cukrem za postupného přidávání horké vody, nakonec vmícháme mouku a opatrně zamícháme sníh z bílků a nalijeme na plech s pečícím papírem. Korpus upečeme v troubě dozlatova.
2. Vychladlý korpus potřeme krémem. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, který mírně vychladíme a do vlažného zamícháme tvaroh a máslo nebo Heru.
3. Na krém naneseme šlehačku vyšlehanou z e šlehačky v prášku dle návodu na obalu.
4. Dezert ozdobíme půlkami čerstvých jahod a čokoládovými hoblinkami.
Tipy a obměny
- Krém lze zjemnit přidáním lžíce zakysané smetany nebo bílého jogurtu.
- Místo jahod lze použít maliny, borůvky nebo meruňky.

Tříbarevné řezy mrož s jahodami a čokoládovou polevou

Výjimečně lahodný jahodový dort, který vám doslova roztaje na jazyku: Zapomeňte na pečení
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková