Třešně, jahody, kanadské borůvky, angrešt a rybíz – to všechno je ovoce, které ráda používám na výrobu míchaného kompotu. Klidně ale přidám i jiné druhy, které se mi zrovna urodí. Kompotu to vůbec nevadí a na chuti mu to neubere, spíš naopak. Letos jsem třeba přidala i aronii a malé jablíčko – a musím říct, že výsledek byl výborný.
Takové směsné kompoty se u nás tradičně dělaly hlavně tehdy, když se jednoho druhu ovoce neurodilo dost na celý hrnec. A právě ta jejich barevnost, chuťová pestrost a šťavnatost z nich dělá jedny z nejoblíbenějších kompotů v naší rodině. Největší kouzlo je v tom, že každá várka chutná trochu jinak – záleží, co právě dozrálo, jak je ovoce sladké nebo kyselé a jak ho nakombinuju. A přesně to na tom mám ráda. Každá sklenice je vlastně malý kousek mojí zahrady, který si otevřu třeba až v lednu.
Recept na míchaný kompot ze zahrádky
Ingredience potřebné přípravu chutě a vůně léta ve sklenici
- čerstvé ovoce ze zahrady dle vašich možností a fantazie
- 250 g cukru krystal na litr vody
Postup přípravy kompotu
1. Ovoce umyjeme a necháme okapat, naplníme – namícháme do sklenic.
2. Z vody s cukru uvaříme sirup dle potřeby a ovoce ještě horkým zalijeme.
3. Okraje sklenic utřeme alkoholem a zavíčkujeme
4. Sklenice uložíme na plech s pečícím papírem.
5. Sterilujeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 15 minut.
Tipy
- Ovoce na zavařování si můžete nakombinovat dle vlastních možností a fantazie.
- Moje mamka třeba zavařuje brusinky s hruškami a do každé sklenice přidá 1 lžíci rumu. Jsou vynikající.

Americká buchta tak trochu jinak: Sladká záhada z tvarohu a kompotu

Neobvyklá zavařenina: Nakládaný angrešt ve sladko-slaném nálevu s bylinkami a česnekem
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková