Tento dezert patří k těm retro zákuskům, které se sice nekupovaly v luxusní cukrárně, ale o to víc se pekly doma. Nabízely se i ve školních bufetech či jídelnách. Jedná se o nanukové řezy – dezert tvořený z několika vrstev: Piškotový nebo kakaový nadýchaný a měkký korpus, máslový nebo tvarohový krém – často dochucený vanilkou, rumem nebo vaječným koňakem. A navrchu ztuhlá, lesklá a křupavá čokoládová poleva, připomínající čokoládový obal z nanuku. Prostě nanukáče.

A právě odtud vzniklo jejich jméno. V 80. letech se krém často dělával z pudinku a hery, protože máslo bylo vzácné. Děti se vždycky těšily hlavně na ztuhlou čokoládovou polevu, kterou bývalo radost ukousnout a řezy se na oslavách servírovaly na stříbrných podnosech vedle piškotových rolád nebo likérových špiček.

Recept na nanukové retro řezy

Ingredience potřebné na přípravu toho chuťového výletu do dětství s nanukem

Těsto

  • 4 vejce
  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g cukr moučky
  • 100 g oříšků
  • prášek do pečiva
  • 8 lžic horké vody

Krém

  • 250 ml mléka
  • 1 kokosový pudink v prášku
  • 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • trochu rumu

Postup přípravy nanukáčů

1. V misce vyšleháme vejce s cukrem a postupně za šlehání přidáváme horkou vodu.

2. Těsto vylijeme na pečícím papírem vystlaný plech a upečeme v troubě do růžova.Korpus necháme vychladit.

3. V kastrolu uvaříme z mléka, a pudinkového prášku hustý pudink, který necháme vychladnout.

4. Máslo vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny a postupně přidáváme vychladlý pudink, nakonec ochutíme rumem.

5. Krém naneseme na vychladlý korpus a pocákáme čokoládovou polevou.

Hotový dezert pocákáme čokoládovou polevou.
Foto: cooky.cz, Hotový dezert pocákáme čokoládovou polevou.

Dezert podáváme vychlazený, krájíme na čtverce a hodí se k němu šálek dobrého kafe.

Obrázek receptu na Klasické osvěžující nanukové řezy – letní pochoutka pro horké dny

Klasické osvěžující nanukové řezy – retro pochoutka nejen pro horké dny

Legendární Nanukové Řezy podle receptu mojí maminky

Legendární nanukové řezy pro mlsné jazýčky, podle receptu mojí maminky

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest