Tento dezert patří k těm retro zákuskům, které se sice nekupovaly v luxusní cukrárně, ale o to víc se pekly doma. Nabízely se i ve školních bufetech či jídelnách. Jedná se o nanukové řezy – dezert tvořený z několika vrstev: Piškotový nebo kakaový nadýchaný a měkký korpus, máslový nebo tvarohový krém – často dochucený vanilkou, rumem nebo vaječným koňakem. A navrchu ztuhlá, lesklá a křupavá čokoládová poleva, připomínající čokoládový obal z nanuku. Prostě nanukáče.
A právě odtud vzniklo jejich jméno. V 80. letech se krém často dělával z pudinku a hery, protože máslo bylo vzácné. Děti se vždycky těšily hlavně na ztuhlou čokoládovou polevu, kterou bývalo radost ukousnout a řezy se na oslavách servírovaly na stříbrných podnosech vedle piškotových rolád nebo likérových špiček.
Recept na nanukové retro řezy
Ingredience potřebné na přípravu toho chuťového výletu do dětství s nanukem
Těsto
- 4 vejce
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g cukr moučky
- 100 g oříšků
- prášek do pečiva
- 8 lžic horké vody
Krém
- 250 ml mléka
- 1 kokosový pudink v prášku
- 150 g másla
- 150 g moučkového cukru
- trochu rumu
Postup přípravy nanukáčů
1. V misce vyšleháme vejce s cukrem a postupně za šlehání přidáváme horkou vodu.
2. Těsto vylijeme na pečícím papírem vystlaný plech a upečeme v troubě do růžova.Korpus necháme vychladit.
3. V kastrolu uvaříme z mléka, a pudinkového prášku hustý pudink, který necháme vychladnout.
4. Máslo vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny a postupně přidáváme vychladlý pudink, nakonec ochutíme rumem.
5. Krém naneseme na vychladlý korpus a pocákáme čokoládovou polevou.
Dezert podáváme vychlazený, krájíme na čtverce a hodí se k němu šálek dobrého kafe.

Klasické osvěžující nanukové řezy – retro pochoutka nejen pro horké dny
