Kynuté koláče jsou u nás doma top. Makové, tvarohové, marmeládové i povidlové. Jako takový menší trik se dají jednodušeji ve velkém připravit na plechu. Je to takový jako mřížkový koláč – ale já to přirovnávám k úplně normálním kynutým koláčům. Tento mřížkový tác s náplněmi je hrdým zástupcem české a moravské domácí pekárenské tradice. Obyčejně se dříve pekly klasické kulaté koláče, každý zvlášť plněné mákem, tvarohem nebo povidly ozdobené drobenkou, ale později se začala hledat praktičtější varianta zejména na svatby, poutě nebo rodinné oslavy.
Tak vznikl nápad udělat koláče na plech a tento mřížkový styl se stal geniálním kompromisem mezi klasickým koláčem a jednotlivými koláčky. Je to jednoduché, efektní, krásné a neuvěřitelně chutné. Tento koláč je oblíbený hlavně proto že vypadá krásně, jako křížovka z chutí, upečete jej najednou a tím šetříte čas, každý si může vzít svou oblíbenou náplň a je to prostě klasika, která nikdy nezklame.
Recept na kynutý koláč s náplněmi – tvaroh, mák i povidla
Ingredience potřebné k přípravě rychlých koláčků na jednom plechu
Kynuté těsto
- 500 g hladké mouky
- 100 g cukr krystal
- 3 žloutky
- 200 ml vlažného mléka
- špetka soli
- 100 g másla
- 1 balíček sušeného droždí
- vanilka dle chuti
- citronová kůra dle chuti
Drobenka
- 100 g hrubé mouky
- 80 g cukr moučky
- 80 g másla
Náplně
- ty použijete dle chuti, maková, ořechová, povidlová, tvarohová, ovocná a podobně
Postup přípravy kynutého koláče na plechu
1. Hladkou mouku prosejeme do misky, přidáme všechny ostatní ingredience na těsto a vypracujeme hladké těsto, které necháme vy teple přikryté vykynout.
2. Z másla, mouky a cukru připravíme hnutím mezi prsty drobenku, kterou i zatím uložíme do chladu.
3. Z vykynutého těsta odebereme 3/4 a toto rozválíme a naneseme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech.
4. Ze zbytku těsta uděláme válečky, které položíme na těsto tak, že vytvoříme ohraničené čtverce, které potřeme rozšlehaným vejcem (dle obrázku).
5. Každý čtverec naplníme libovolnou náplní a posypeme drobenkou.
6. Plech vložíme do trouby předem vyhřáté na 170 stupňů a pečeme cca 30 minut do růžova.
Po upečení je na světě koláč, který vypadá jako malované čtverečky, ale je hotový najednou.

Měkké tvarohové koláče s kandovanými třešněmi: Vůně domova na každém soustu
