Tohle je koláč, který třeba nevyhraje soutěž krásy, ale jakmile se do něj zakousnete, pochopíte, proč mu lidi říkají „čuč na drát nebo i čum na drát“ – protože všichni na něj čučí, než ho sníte a pak čučí, proč již není. Makové řezy jsou u nás symbolem jednoduchosti, ale taky vděčnosti. Mák jsme měli vždycky a když byl i tvaroh nebo kompotované ovoce, stačilo půl hodiny a byla buchta.
Čuč na drát je makový řez na každou příležitost. Bez šlehání, bez zdobení, bez stresu Jen lžíce, miska, plech a vůně máku. A pak ten moment, kdy se celý plech sní ještě teplý – jak se říká – jen tak na zkoušku. A proč ten jeho název? Ten vnikal spontánně v rodinách, kde někdo buchtu upekl a nevěděl, jak jí pojmenovat. A zrovna v tu chvíli někdo zahlásil něco bláznivého nebo trefného a už to zůstalo…
Recept na makové řezy čuč na drát
Ingredience potřebné k přípravě buchty, které název zmátne, ale chuť potěší
- 5 vajec
- 125 g cukr moučky
- 125 g másla
- 100 g mletého maku
- 100 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 500 ml mléka pokojové teploty
- máslo na vymazání formy
Postup přípravy řezů
1. Troubu předehřejeme na 170 stupňů a rošt necháme uprostřed. Řezy jsou připravované z jednoho těsta!
2. Malý pekáč na nebo dortovou formu vyložíme pečícím papírem i do stran a lehce vymažeme studeným máslem.
3. Máslo rozpustíme a necháme vychladnout.
4. Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé pěny a postupně po lžících přidáváme vychlazené máslo. Šleháme dohromady nejméně 5 minut.
5. V jiné misce vyšleháme bílky se solí do husté pěny.
6. Do žloutkové hmoty vsypeme mák smíchaný s moukou, přilijeme mléko pokojové teploty a řádně promícháme. Do této hodně tekuté směsi pak po částech přidáváme tuhý sníh z bílků a zlehka o metličkou do směsi zapracujeme.
7. Hladké těsto vlijeme do připraveného pekáčku a pečícím papírem a pečeme v troubě cca 50 minut. Propečení zkoušíme špejlí.
8. Buchtu necháme zcela vychladnout, poprášíme moučkovým cukrem a nakrájíme na kostky.
Malé kouzlo
Výsledkem je buchta, která se pečením rozvrství po rozkrojení se budete divit, jak tohle mohlo vzniknout. Je to takové malé kouzlo…

Makové řezy s ovocným rozvarem a zakysanou smetanou: Lehké, nadýchané a moc dobré
